Tør du sige undskyld? 

Man kan dele verden op i to slags mennesker: dem der kan sige undskyld, og dem der IKKE kan. De første kan du have dybe forhold med … de andre skal du passe på!

Det er let at komme til at dumme sig, have for store armbevægelser og komme til at såre andre.

Der er sten og bump og pytter på vores vej gennem livet. Der er også dybe afgrunde, kviksandsområder og steder med skjulte landminer.

Når vi er tæt på mennesker, opstår der ofte konflikter. Det er dybt naturligt at misforstå hinanden, at blive sårede, skuffede og gå i klinch.

Og det er fint nok.

Så længe vi kan snakke om det bagefter og tage ansvar i konflikten og … sige UNDSKYLD!

Fred

Så snart vi har sagt undskyld til hinanden, kan vi grine igen, lukke hjerterne op, slappe af, ligge dramaet bag os, og vandre glade ned ad livets landevej igen.

Det giver tryghed at have venner, som vi ved, at vi kan tage konflikter med.

Venner der ikke er bange for at blive sårbare, og ikke er bange for at sige ”undskyld, det er jeg ked af. Det var ikke meningen at såre dig. Det må du undskylde”.

En undskyldning skaber fred. Den healer. Den giver ro.

En oprigtig undskyldning er et udtryk for at vi har forståelse for konflikten og for vores rolle og ansvar i den, og at vi føler barmhjertighed og omsorg for andres følelser.

At kunne se konflikten i et større lys og forstå hvor det gik galt, er en måde at fremtidssikre forholdet på.

På den måde lærer vi at forstå hinandens reaktioner og ømme punkter, at udvikle os sammen, og passe bedre på hinanden.

Læs også: Kan du ikke li’ dig selv når du er vred?

Svært at sige

Vi må øve os i at tage konflikter og skabe forløsning. Det gavner vores relationer og vores liv.

Men nogle synes, at undskyld er det sværeste ord at sige; ”Sorry, is all that you can’t say” (Tracy Chapman)

Nogle mennesker forsøger at gå gennem livets op og nedture uden at bruge ordet en eneste gang, og det kan ses på deres omgangskreds: Der er ikke mange nære venner tilbage!

Hvorfor? Fordi det er hårdt og usundt at være tæt på personer, der ikke kan se sine egne fejl, og ikke kan forstå sin egen medvirken til de misforståelser og konflikter, der opstår.

Det er hårdt at være tæt på mennesker, som nægter at snakke tingene igennem, og som hellere vil benægte, glemme, fortrænge og fralægge sig ansvaret og skynde sig videre og sige; ”alt er godt”.

 

Konflikterne æder os op

Hvis vi ikke rydder op i de små-konflikter vi løbende har, så ophober de negative følelser sig til en stor stinkende møgbunke, der smadrer forholdet.

Der er til sidst brug for en kæmpe hovedrengøring, men hvis en lille konflikt-snak er et problem, så er en hovedrengørings-kæmpesnak jo helt umulig!

Når et forhold er nået dertil, hvor det stinker og er umuligt at få ryddet op i, er der ingen anden udvej end: at trække sig, løbe væk, slå hånden af personen, passe på sig selv og skabe afstand.

At passe på hinanden, lytte til hinanden og turde undskylde for de knubs vi kommer til at give andre, er den vigtigste del af livet.

Det er empati. Det er vejen til tilgivelse og fred.

Hvis en af dine nære ikke er med på dén, så tag vare på dig selv, og find nye bedre relationer.

DEN PERFEKTE GAVE- EN OPLEVELSE SAMMEN

Køb nu & spar 30% – Tilbud udløber i morgen 1/12