Tør du sige undskyld?
Tør du sige undskyld?
Jakob Olrik Jakob Olrik · 5 minutters læsning

Tør du sige undskyld? 

Man kan dele verden op i to slags mennesker: dem der kan sige undskyld, og dem der IKKE kan. De første kan du have dybe forhold med … de andre skal du passe på!

Det er let at komme til at dumme sig, have for store armbevægelser og komme til at såre andre.

Der er sten og bump og pytter på vores vej gennem livet. Der er også dybe afgrunde, kviksandsområder og steder med skjulte landminer.

Når vi er tæt på mennesker, opstår der ofte konflikter. Det er dybt naturligt at misforstå hinanden, at blive sårede, skuffede og gå i klinch.

Og det er fint nok.

Så længe vi kan snakke om det bagefter og tage ansvar i konflikten og … sige UNDSKYLD!

Fred

Så snart vi har sagt undskyld til hinanden, kan vi grine igen, lukke hjerterne op, slappe af, ligge dramaet bag os, og vandre glade ned ad livets landevej igen.

Det giver tryghed at have venner, som vi , at vi kan tage konflikter med.

Venner der ikke er bange for at blive sårbare, og ikke er bange for at sige ”undskyld, det er jeg ked af. Det var ikke meningen at såre dig. Det må du undskylde”.

En undskyldning skaber fred. Den healer. Den giver ro.

En oprigtig undskyldning er et udtryk for at vi har forståelse for konflikten og for vores rolle og ansvar i den, og at vi føler barmhjertighed og omsorg for andres følelser.

At kunne se konflikten i et større lys og forstå hvor det gik galt, er en måde at fremtidssikre forholdet på.

På den måde lærer vi at forstå hinandens reaktioner og ømme punkter, at udvikle os sammen, og passe bedre på hinanden.

Svært at sige

Vi må øve os i at tage konflikter og skabe forløsning. Det gavner vores relationer og vores liv.

Men nogle synes, at undskyld er det sværeste ord at sige; ”Sorry, is all that you can’t say” (Tracy Chapman)

Nogle mennesker forsøger at gå gennem livets op og nedture uden at bruge ordet en eneste gang, og det kan ses på deres omgangskreds: Der er ikke mange nære venner tilbage!

Hvorfor? Fordi det er hårdt og usundt at være tæt på personer, der ikke kan se sine egne fejl, og ikke kan forstå sin egen medvirken til de misforståelser og konflikter, der opstår.

Det er hårdt at være tæt på mennesker, som nægter at snakke tingene igennem, og som hellere vil benægte, glemme, fortrænge og fralægge sig ansvaret og skynde sig videre og sige; ”alt er godt”.

Konflikterne æder os op

Hvis vi ikke rydder op i de små-konflikter vi løbende har, så ophober de negative følelser sig til en stor stinkende møgbunke, der smadrer forholdet.

Der er til sidst brug for en kæmpe hovedrengøring, men hvis en lille konflikt-snak er et problem, så er en hovedrengørings-kæmpesnak jo helt umulig!

Når et forhold er nået dertil, hvor det stinker og er umuligt at få ryddet op i, er der ingen anden udvej end: at trække sig, løbe væk, slå hånden af personen, passe på sig selv og skabe afstand.

At passe på hinanden, lytte til hinanden og turde undskylde for de knubs vi kommer til at give andre, er den vigtigste del af livet.

Det er empati. Det er vejen til tilgivelse og fred.

Hvis en af dine nære ikke er med på dén, så tag vare på dig selv, og find nye bedre relationer.

Andre læste også

Hvad giver dig vitaminer? Hvad giver dig næring, energi, glæde, tilfredshed, håb, lykke? Og hvad føles som gift? Hvad dræner dig, udsuger dig, sårer dig, skader dig, dræner dig?

Oralsex er en af de bedste måder at stimulere en kvinde på. De fleste kvinder ELSKER det! Det er ganske enkelt favoritten … og vi kan jo også godt lide det!

Har du styr på dine arbejdsopgaver, kærligheden, og dine kalorie-indtag? Har du styr på dine ferieplaner, dine børn og din økonomi? Er du røget med på kontrol-bølgen, hvor det gælder om at kontrollere dig frem til et godt liv? Gi’ slip! Det er spild af tid.

Vi står foran et nyt år. Det er tid til at springe ud af alt det gamle og ind i noget nyt; et helt nyt år! Så hvorfor ikke evaluere lidt, tage drømmene op til revision og sætte spørgsmålstegn ved os selv. Jo, jeg mener det: sæt spørgsmålstegn ved dig selv, tvivl på dig selv. Og her mener jeg ikke, at du skal tvivle på dén, du ér, men på dét, du gør. Gør du det godt nok?

Jetsetstedet kan både være et diskotek, en klub og en meget fancy bar. Kendetegnet er, at der altid er en dørmand og et sindssygt langt cocktailmenukort med priser, der får skyskraberne i Dubai til at ligne afrikanske lerhytter. Der er også meget tit et avanceret rangordenssystem for, om man overhovedet kan komme ind. Især i landets største byer som København og Århus.

For mig at se er den aktuelle debat om et forbud mod dyresex ren og skær underholdning. For hvad handler debatten egentlig om? Den er meget mangelfuld i sit indhold. Og lige for at slå det helt fast; jeg bryder mig på ingen måde om mishandling af hverken dyr eller mennesker.

Aldrig før har der været så mange singler, alligevel bliver det stadig set på som sært og underligt ikke at have en fast kæreste. Hvorfor egentlig? Min egen singletilværelse er mindst lige så rig på kærlighed, som mine faste parforhold har været.

De folk, jeg værdsætter allermest i mit liv, går under betegnelsen; indadvendte. De er generte, når det kommer til medier, offentliggørelse og sceneoptræden. De skal tit lige lade lidt op, tænke over tingene og slappe af. De kan bruge timer på at fordybe sig i egne tanker, vende blikket indad og vande den indre have.

Hvordan er det gået med podcastgæsten, der ønskede sig bedre selvværd, så hun kunne få en mand? Jakob Olrik anbefalede hende at blive bedre til at lytte til og nyde sig selv. Vi har taget fat i hende.

Forelskelse gør mærkelig ting ved en. Det ene øjeblik er jeg nede, det andet oppe. Jeg har oplevet så meget, at jeg ind imellem bliver bange for, hvad der vil afsløre sig i mit nye forhold hen ad vejen. Lige så mange skønne oplevelser med kærligheden, jeg har med mig fra fortiden, lige så meget lort er der også i min bagage.

Jakob Olrik
Jakob Olrik

Jakob Olrik giver håndgribelige værktøjer til selvudvikling og et fuldtonet kærlighedsliv. Hans studier i filosofi, psykologi og sexologi har inspireret og hjulpet tusinder af mennesker. Gå på opdagelse i Jakobs bøger, foredrag og kurser og få kærligheden til at gro. Kærlighed er en musklen du kan træne, sæt igang!

Læs mere om Jakob Olrik
Kurser Bøger OnLive Coaching Uddannelse Billetter Blog Om Jakob Kontakt
Din shoppingbag
1
Online Kursus
Date med Hjertet
kr. 349,- Øjeblikkelig adgang
Log ind