Skal vi lege?
Skal vi lege?
Jakob Olrik Jakob Olrik · 5 minutters læsning

Vi leger for lidt…

Vi er røvsyge, alt for alvorlige, alt for seriøse. Slap dog af og kom ind i legen! Det er JUL!

I morgen er det juleaften.

Det er børnenes fest, de elsker alt det overnaturlige og mystiske; nisser, alfer, store tykke julemænd, der drøner rundt på rensdyr, og små gaver, der pludselig dukker op de underligste steder.

Julen får hele armen! Og ungerne elsker det!

Helt ærligt, det er da også skægt at finde på nissehistorier (vi bilder børnene på ærmet), og klippe guirlander, og æde mere guf på 14 dage end vi gør resten af året.

Det er skønt. Endelig kan vi hygge, drikke og give slip på alle reglerne.

Vi trækker sågar et grantræ indendørs i stuen, så skøre er vi!

Og juleaften begynder vi at synge, jo sgu, hele familien sammen, og så skal der gudhjælpemig også danses om træet. Kædedans!

Vi er alle børn!

Vi kan lære meget af denne tid. Selvom julen er et mere eller mindre kontrolleret fastlagt ritual, så er der stadig plads til megen løssluppenhed, magi og spas.

Julen er lysets tid. Alt det forunderlige kan ske. Og vigtigst af alt: Julen er en god måde at møde vores børn på.

I juletiden kan vi endelig droppe al den normale dannelse og opdragelse.

Vi kan fralægge os spekulationerne om, hvordan vores børn skal opføre sig, hvilken sund mad de skal proppes med, hvilken rigtig skole de bør gå på, hvilket læringstrin de skal leve op til og bla, bla, bla.

Vi kan droppe alt det – og lege med vores børn!

Vi kan møde vores børn dér, hvor vi møder vores eget indre barn, og tage det hele med et smil!

Hylde legen!

Jeg er selvfølgelig godt klar over, at juleaften sagtens kan udvikle sig til det rene posttraumatiske familiehelvede (hvis vi lader det ske), men vi kan også vælge at se det hele som en sjov leg.

Det er derfor, det er godt, at der er børn tilstede, for så kan vi hænge ud med dem; grine, fortælle historier, synge, bygge Lego, gå på mørkejagt med lommelygter og alt det andet man kan lave.

Hvorfor ikke rykke os lidt væk fra kværulanterne i familien, fjerne os fra stridighederne mellem mor og moster og fordufte når den mavesure onkel har drukket for meget?

Lad os hæve os op over voksen-ødelæggelsen af livets små glæder.

Vi skal have det godt, vi skal more os, og nyde at det snart bliver lyst og forårsagtigt igen. Vi skal hygge og lege. Ja, lad os hylde legen!

Voksen-legen

Vi leger generelt for lidt. Også når det kommer til voksenlegen; flirt.
Problemet er, at mange danske mænd (og kvinder) tager flirten for alvorligt, de opfører sig som om de potentielt kan miste livet, hvis de flirter uden at få et smil tilbage.

Hallo, det er bare for sjov. Det er for dælen bare noget, vi leger. Vi er drengene og I er pigerne.

Drengene kan lide at hive pigerne lidt i rottehalerne, og pigerne kan lide at grine ad drengene og lade som om de ikke bryder sig om dem.

Men bare rolig; pigerne kan godt lide drengene!

Lad os komme i gang med at flirte og lege noget mere. Det er ikke så dødsens alvorligt, det er bare sjovt og livsbekræftende.

Og så kilder det så dejligt i maven … og længere nede!

Glædelig jul alle sammen!

Kærligst Jakob

SES VI I 2020? DEN ENESTE ENE I 25 BYER – UDE NU

Andre læste også

Sexolog Jakob Olrik guider dig til, hvad du kan gøre, for at få din partner med på en trekant. Sørg for at det bliver en god oplevelse, der styrker jeres forhold og sexliv fremfor at fjerne jer fra hinanden.

Familien på herregården inddrog efterhånden Luna mere og mere i det daglige liv, og samtidig fortsatte hun og Ulrik deres stævnemøder uden at blive opdaget. Flere gange sørgede Ulrik endda for, at hun blev inviteret med ved bordet, når der blev holdt vennemiddage i den store spisestue med de imponerende lysekroner.

Forelskelse gør mærkelig ting ved en. Det ene øjeblik er jeg nede, det andet oppe. Jeg har oplevet så meget, at jeg ind imellem bliver bange for, hvad der vil afsløre sig i mit nye forhold hen ad vejen. Lige så mange skønne oplevelser med kærligheden, jeg har med mig fra fortiden, lige så meget lort er der også i min bagage.

Den eneste ene – er det alt i en. Vil du have en tømrer, præst, ven, budbringer ….? Måske kræver vi faktisk, at ét menneske skal udgøre en hel landsby i dag. Jakob Olrik kigger mere på begrebet den eneste ene.

Både mænd og kvinder har meget forskellige måder at opføre sig på i bestemte situationer. Vi kan sagtens spille én rolle i arbejdsmæssig henseende og en helt anden, hvis vi en aften er i byen og gerne vil møde repræsentanter fra det andet køn.

”Der bor en ung kvinde i mig, der ikke vil dø”, skrev Tove Ditlevsen, og den tanke kender rigtigt mange mennesker, der har rundet de 60 år. Du ser i spejlet og nedad din krop. Du bliver helt træt ved tanken om, at skulle ud og opsøge en ny partner. For hvor går man hen? Du har ikke længere kontakt til arbejdsmarkedet og får ikke informationer fra kollegaerne om, hvad der sker i nærområdet.

Man kan dele verden op i to slags mennesker: dem der kan sige undskyld, og dem der IKKE kan

Vi gentager ofte de samme kærlighedskatastrofer, med nye partnere. En morgen vågner du op ved siden af en ny kæreste, som du i starten er dybt forelsket i, men som du nu opdager, ligner den gamle i uhyggelig grad. Her giver Jakob Olrik et bud på, hvad der skal til for at komme fri af de destruktive mønstre.

Hold da ferie, hvor er jeg dog træt af hele det pres, der ligger på singler nu til dags: find en kæreste, så bliver du helt sikkert lykkelig! Mød ham/hende på nettet. Du fortjener det! For det første; hvem siger, at jeg som single ikke allerede er lykkelig? Og hvem siger, at man nødvendigvis bliver gladere af at være i et konventionelt parforhold?

Engang var julen en fastgroet tradition i familiens skød, et form for glansbillede med duft af gran, englesang og glimmerdrys, der dalede ned på den lykkelige familie. Jeg ved ikke, om det nogensinde har været sådan, jeg ved ikke, om nogen mennesker overhovedet har oplevet, at julen var som et glansbillede. Men sådan er det i al fald ikke mere.

Jakob Olrik
Jakob Olrik

Jakob Olrik giver håndgribelige værktøjer til selvudvikling og et fuldtonet kærlighedsliv. Hans studier i filosofi, psykologi og sexologi har inspireret og hjulpet tusinder af mennesker. Gå på opdagelse i Jakobs bøger, foredrag og kurser og få kærligheden til at gro. Kærlighed er en musklen du kan træne, sæt igang!

Læs mere om Jakob Olrik
Kurser Bøger OnLive Coaching Uddannelse Billetter Blog Om Jakob Kontakt
Din shoppingbag
1
Online Kursus
Date med Hjertet
kr. 349,- Øjeblikkelig adgang
Log ind