Sex stillinger til hende

Hvis man skal tro de sidste nye undersøgelser, så er den helt gal i Danmark. Danske kvinder skulle være de kvinder i verden, der er udsat for mest sexchikane. 20 % af de danske kvinder har været ofre for sexchikane, det er altså mange! Hvis det er rigtigt, har vi en særdeles alvorlig situation, og der er noget helt galt, og det vil få store konsekvenser. Vi er jo et land fuld af krænkende mænd, mænd der behandler kvinder dårligt.

Vi kan håbe på, at undersøgelserne er misvisende. Det kan jo være, at de danske kvinder er de mest åbenmundede (modsat nogle kvinder i Sydeuropa), og at det er derfor danskerne er røget allerøverst på sexchikanelisten. Man kan også håbe, at de 20 % danske kvinder, der har oplevet overskridelser også indbefatter kvinden, der har fået et irriterende klask bagi på en bar, og det var dét. Jeg siger; jeg HÅBER det, fordi jeg håber det, ikke fordi jeg sympatiserer med grænseoverskridende mænd eller mandschauvinister.

Jeg vil også lige slå fast, at når vi snakker om sexchikane, snakker vi ikke om voldtægt, overfald eller anden kriminalitet, det er en anden kategori. Vi snakker; dagligdags sexisme, verbale grænseoverskridelser, fysiske tilnærmelser, upassende kommentarer, lummer snak, kække frækheder sagt på nedværdigende vis, mails, osv.

Kultursammenstød?
Sexchikane handler altså om GRÆNSER, grænseløshed, grænseoverskridelser. Det er forskelligt og det er individuelt, hvor folks grænser går. Nogle mennesker er vokset op i frigjorte nudisthjem, andre er vokset op i frigide religiøse stuer. Nogle har oplevet seksualitet som et tabu, andre er vandt til en grovere tone. Det hele er afgørende for, hvordan vi oplever vores grænser. Miljøet på arbejdspladsen spiller også ind, der er immervæk forskel på tonen og omgangsformen i en skurvogn på byggepladsen end i revisorkantinen og på biblioteket.

Og så har vi mennesker også forskellige seksuelle referencer; kvinden, der er til hardcore numsesex, kan måske tage det med et smil, hvis en mand råber ”Go’ røv” efter hende, det kan andre ikke. Vi er alle forskellige. Kvinder er forskellige. Spørgsmålet er, om dét, der kan opleves som sexchikane, også kan opleves som kultursammenstød? Og dårlig stil fra mandens side?

Paradokset
Faktisk vil jeg mene, at vi har et paradoks her. For mens en stor del danske kvinder snakker om sexchikane og grænseoverskridende mænd, så skriger en (anden) stor flok kvinder på flere maskuline initiativrige modige mænd i gadebilledet. Mænd er blevet for slatne, for bange, for små, for nervøse og feminine, siger disse kvinder, der savner lidt macho-mentalitet (i al fald i sengen). Netop på grund af det her paradoks, går jeg ikke ind for at regulerer og lovgive på området. Det vil bare skræmme en masse danske mænd og gøre dem endnu mere passive og handlingslammede. Og hvad skal vi bruge en endnu mere sexforskrækket kultur til? Nej. Jeg tror, der skal andre midler i brug.

Optræning i at være en gentleman
Jeg tror, det handler om opdragelse. Vi danske mænd mangler uddannelse i, hvordan vi håndterer, forfører, kurtiserer og behandler kvinder. I skolen har vi sex-vejledning, hvor vi lærer, hvordan vi undgår avl og sygdomme. Men vi lærer ingen steder, hvordan vi skal snakke med kvinder, så de føler sig flatteret. På rette klassetrin burde man hive drengene til side og lære dem at blive til gentlemen. Give dem værktøj til at forføre en kvinde, så hun føler sig værdsat. Hvordan flirter man? Hvordan kommunikerer man? I andre lande lærer knægtene det af deres onkler eller deres fædre. Det bruger vi ikke i Danmark. SÅ lad os få sat det på skoleskemaet, så vi kan få en flirtende fri omgang med hinanden her til lands. Uden grænseoverskridelser. Kun med sød musik!!!

Kærligst fra Jakob

 

Publiceret i Politiken 25. marts