Hvorfor skal vi have perfekte kroppe for at føle os menneskelige?
Hvorfor skal vi have perfekte kroppe for at føle os menneskelige?
Jakob Olrik Jakob Olrik · 5 minutters læsning

Børn pjækker i dag fra idræt for at slippe for brusebadet bagefter. De føler sig intimideret. Og det er ikke fordi, pigerne og drengene skal bade sammen, det er bare dét at bade med andre, der er hårdt.

Da jeg var barn, badede piger og drenge sammen til omkring 4. klasse, mødrene var topløse på stranden (i alle størrelser), fædrene viste topmaver, som var sjove at trykke på, og ungerne fra vejen løb nøgne rundt under vandsprederen.

Det var dengang, det ikke betød så meget, om man var havnet på nudiststranden eller familiestranden, hvad pokker, lidt nøgenhed tog man vel ikke skade af!?

Kropsdyrkelsen og groteske idealer

Vores syn på kroppen har ændret sig siden. Vi har fået helt urealistiske kropsidealer. I dag skal vi have perfekte gude-kroppe for overhovedet at føle os menneskelige.

Vi bruger tid og penge på perfektion, for pokker, aldrig har vi fravalgt så mange ting, meningsfulde ting, i kropsdyrkelsens hellige navn!

Hvad vi ikke gør for at føle en eller anden neurotisk kontrol ved at fremstå som slanke, top-tunede, sunde, unge-agtige og lækre på den stramme måde. Og det ser vores børn på! De ser os definere os selv som tabere og ude af synk, hvis vi æder for mange flødeboller fredag aften.

De ser reklamerne splatte kunstige patter på busserne, de ser halvnøgne retoucherede dukke-mennesker på billboards og i medierne, og de oplever hvordan vi alle render rundt og lader os diktere af groteske idealer skabt af pengemaskiner.

Det er sgu da klart, at hele den her livsstil udløser kropsgenerthed og kropsutilfredshed!

Slap nu af!

Kropsfikseringen gør os utilfredse

Jo mere kropsfikserede vi er blevet, jo mere utilfredse er vi også grundlæggende blevet med vores krop. Vi dyrker kroppen, men bliver ikke tilfredse.

Når vi efter flere års hårdt arbejde endelig har fået lavet os en sixpack og har fået strammet ballerne helt op i nakken, får vi sjovt nok ikke den indre lykke, vi troede fulgte med … tværtimod.

Vi må poste endnu flere fotos fra fitness for at få bekræftelse: Er jeg god nok nu? Er jeg god nok nu?

Og de stakkels børn, de glor på os. Og børnene snakker om kalorier og rynker fra de er seks år og føler sig allerede forkerte og utilstrækkelige.

Og når de giver udtryk for, at de er generte i badet i skolen, forstår vi voksne udmærket godt, hvor modbydeligt det må være at stå og sammenligne sig selv med de andre i badet, stå og føle sig forkert og anderledes … Men stop lige en halv!

Selvkritik og mindreværd tager over


Vi har som nation mistet krops-naturligheden, og det hjælper da ikke at forbyde fællesbadning og trække os hjem i hver vores lille brusekabine.

Når børnene får det dårligt over fællesbadning, bør vi se det som et udtryk for, at vi er blevet for hæmmede og usikre af den tyranniske idealisering. Vi er blevet for optaget af selvkritik.

Mindreværdskomplekserne styrer. Vi skal tilbage til noget naturligt. Kroppen skal ikke være noget, der hæmmer os. Hvad er det for en underlig rolle, kroppen pludselig spiller?

Det er jo latterligt, at vi går mere op i, hvordan kroppen ser ud, end hvad der er indeni.

Lad os få naturligheden tilbage

Det er synd for børnene, at de ikke kan få lov til at være frie væsener, føle sig frie, uden dressur og kropsforventninger. Lad os tage naturligheden tilbage! Lad børn være børn!

Vi har et kæmpestort ansvar som forældre lige nu; at støtte op om det naturlige og at støtte op om fællesskabet!!

PS. Bortset fra det, vil jeg lige sige, at det da er helt naturligt at være genert, når man starter i skole, og skal i bad med de andre.

Man bliver altid lidt usikker og genert, når man udsættes for noget nyt, men med opbakning fra lærer og forældre, kan dén hurdle klares, og man vil opleve, at dét at gå i bad med andre efter idræt er noget helt naturligt … og ganske hygiejnisk.

Andre læste også

ØVELSE GØR MESTER: Her en lille øvelse, der er en virkelig god måde at gå ud at forføre på – uanset om det er på en tur i byen, i fitnesscentret eller på arbejdspladsen. Den kan i øvrigt sagtens fungere, hvis du er i et parforhold og vil peppe tingene lidt op – eller bare overraske den kvinde, du har.

”Går du helt bevidst efter unge kvinder?” spurgte mange forarget, da jeg havde to lange forhold i træk til kvinder, som var cirka tyve år yngre end mig. Jeg er klar over, hvad de tænker. At jeg er en gammel gris, der ikke kan holde mig fra ungt kød, fordi jeg på den måde håber at dæmpe min angst for at dø.

Vi lever i et samfund, hvor vi har let adgang til præstationsfremmende midler. Sexekspert Jakob Olrik mener, at et alarmerende højt antal af mænd indtager Viagra, selvom de ikke er impotente. Jakob advarer imod brugen og kommer med bedre alternativer.

Når man er forelsket og har sex første gang med sin kvinde, er det tit for lige at prøve den del af også. Anden gang bliver det som regel bedre, og tredje gang tror hun, at nu er I kærester! Det har jeg virkelig prøvet mange gange. Efter tre hede oplevelser er jeg selvfølgelig stadig på. Jeg er stadig forelsket, det er hun også, men hun går hjem, mens hun begynder at fantasere om, at vi skal købe sommerhus i Sverige sammen, og hvordan hendes familie vil tage imod mig, når hun tager mig med hjem til mor og far for at præsentere mig.

Det er i stillingerne, vi virkelig udtrykker vores seksualitet. Stillinger er vores seksuelle kropssprog. Og det er utrolig vigtigt, at vi lærer at tale kropssprog, når vi har sex. At vi kan læse og kommunikere med hinanden. Helt simpelt ved mænd udemærket, at stikker kvinden røven struttende og indbydende i vejret, betyder det, at hun gerne vil have sex.

Vi ønsker at være lykkelige. Men hvordan opnår vi den salige lykke? hvad med bare at leve efter de gode gamle tre S’er?

Oplever du ligesom mange andre kvinder, at mænd er svære at gennemskue? Når de bliver sure, er de enten tavse eller går deres vej, men hvad er der galt?

Hjertesorg! Hvordan er det gået med podcastgæsten, der var blevet forladt af sin mand efter tyve år? Hun følte sig vraget. Jakob Olrik anbefalede hende at vende tingene lidt på hovedet. Vi har taget fat i hende.

Forelskelse gør mærkelig ting ved en. Det ene øjeblik er jeg nede, det andet oppe. Jeg har oplevet så meget, at jeg ind imellem bliver bange for, hvad der vil afsløre sig i mit nye forhold hen ad vejen. Lige så mange skønne oplevelser med kærligheden, jeg har med mig fra fortiden, lige så meget lort er der også i min bagage.

Det første, du skal tænke på, hvis du skal forføre en kvinde, er at gå efter det, der er muligt. Her taler jeg ikke om, hvilke begrænsninger du mener, du kan have, for dybest set er ingen kvinde for god/pæn/interessant/smuk til dig.

Jakob Olrik
Jakob Olrik

Jakob Olrik giver håndgribelige værktøjer til selvudvikling og et fuldtonet kærlighedsliv. Hans studier i filosofi, psykologi og sexologi har inspireret og hjulpet tusinder af mennesker. Gå på opdagelse i Jakobs bøger, foredrag og kurser og få kærligheden til at gro. Kærlighed er en musklen du kan træne, sæt igang!

Læs mere om Jakob Olrik
Kurser Bøger OnLive Coaching Uddannelse Billetter Blog Om Jakob Kontakt
Din shoppingbag
1
Online Kursus
Date med Hjertet
kr. 349,- Øjeblikkelig adgang
Log ind