Jakob Olrik om Sex og Kærlighed

Bliver vi såret af den, vi elsker, propper vi hurtigt vores hjerte ind i en boks og bevogter det grundigt, så ingen kan såre os igen. Men hvor bliver vi triste af at leve sådan. Hjertet pumper blodet langsommere og langsommere rundt, og livet siver ud af os. Mit arbejde, alt hvad jeg gør, går ud på at finde ud af, hvordan vi får den boks lirket op igen. Et hjerte er ligesom en blomst, der skal have sol, lys, luft og vand. Det samme kan man sige om samfundet. Vi har brug for en kærlighedsrevolution, hvor vores romantiske illusioner er udskiftet med en autentisk kærlighed, der bygger på hengivenhed, ømhed, respekt og indsigt.

Sådan siger Jakob Olrik om sit arbejde som sexolog, forfatter, foredragsholder og om sin bog Kærlighedens Mysterier.

En af hans hovedpointer er, at selv om det gør ondt, skal man ikke være bange for at fejle i kærlighed. Har man aldrig fejlet, har man ikke forsøgt nok, og har man aldrig oplevet ulykkelig kærlighed, er spørgsmålet, om vi overhovedet har prøvet at elske. Det farlige og utilgivelige er, hvis vi ikke lærer af vores fejl. Ved at lære og blive klogere på kærligheden, kan vi blive bedre til både at modtage og give den.
Jakob Olriks Baggrund

I mange år har Jakob Olrik givet os nye vinkler på parforhold, kærlighed og seksualitet. Det gør han først og fremmest ud fra sine egne erfaringer, iagttagelser og analyser. Han ser sig hverken som et orakel eller en læremester, men som en der er evigt nysgerrig på følelses- og kærlighedslivet, og som er draget mod kvinder og den kærlighed, der har givet ham både store glæder og dybe sår.

Fra han var ganske ung, har han desuden nørdet med at studere filosofi, litteratur, psykologi og sexologi, talt med mange eksperter, rejst jorden rundt og ladet sig inspirere af andre kærlighedskulturer. Hele den viden trækker han på i sine foredrag og bøger.

Jakob Olrik om Bogen Kærlighedens Mysterier

I sin spritnye bog Kærlighedens Mysterier fylder navigeringsværktøjet Kærlighedskompasset en stor del.

I stedet for nord, øst, syd og vest, opererer Jakob med respekt, hengivenhed, ømhed og indsigt som de verdenshjørner, vi skal orientere os efter på kærlighedens oprørte vande. Intimiteten opstår af ømheden, når vi afslører os selv over for den anden og viser vores ufuldkommenhed, og den anden så rummer det.

Mange investerer alt i at få anerkendelse af deres venner, familie og partner. Men inden de slår sig selv i hovedet, skal de kigge sig omkring og se, om dem omkring dem vil dem det godt. I stedet for at være hårde ved sig selv eller gøre sig hårde, skal de måske flytte sig, så de får bedre mulighed for at navigere efter deres hjerte og de sunde værdier. Det er jo ikke alle relationer og forhold, der indeholder noget frugtbart. Vi skal kun blive i forhold, hvor vi kan udvikle os sammen og hver for sig, siger han.
Jakob Olriks om Kærestesorg

Når vi elsker, er det uundgåeligt, at vi indimellem bliver såret og måske endda dybt. Ulykkelig kærlighed kan i nogle tilfælde være mere nedslidende end at miste en af sine kære, hvor sorgen kan være forfærdelig nok, men er nemmere at afgrænse, fordi den anden er endegyldigt væk. I modsætning til den er kærlighedsdøden som en zombie, der bliver ved med at komme op fra graven.

Man tænker: Kunne jeg gøre noget andet? Der var måske en mulighed, jeg ikke udnyttede? Man prøver at fikse det, prøver at tilpasse sig, men opdager, at det igen ikke går. Derfor bliver den langtrukken og forvirrende.

Vi kan bruge smerten på to måder. 1. Gå den rigtige vej og bruge og lære af den. 2. Gå den forkerte vej og fjerne os fra vores egne følelser. Især os mænd kan blive mere vrede end kede af det, når vi bliver såret. Vi skal lære at gå ind i de sårede følelser og rumme det, der gik galt. Give os selv den ømhed, der skal til for at hele. Det er svært. Kvinder har umiddelbart mere kontakt til deres følelser, men har også svært ved at turde stå ved deres fejl og svagheder.

I vores moderne verden gør begge køn alt for at fremstå robuste. Alligevel vil jeg påstå, at det netop er det at stå ved vores svagheder, som gør kærligheden robust.

Jakob Olrik om Mænd og Kvinder

Jakob Olriks nye bog Kærlighedens Mysterier er skrevet til både mænd og kvinder, men Jakob ved godt, at det mest er kvinder, der kommer til at læse den. De fleste mænd er jo langsomme i optrækket. De sidder stadig i et gammelt lokomotiv og klynger sig til gamle stereotyper, mens de nægter at modnes og sygner hen foran fodboldkampen på tv. Eller de får stadig et stort kick ud af at blære sig med deres store biler, årgangsvine og høje positioner og føler kun, de er noget, når de præsterer.

Det er den gamle måde at være mand på, og det har ingen fremtid, for kvinder gider dem ikke. Det har også været en rejse for mig at stige af det tog, og ind i mellem må jeg tilbage efter en taske, jeg har glemt, for det kræver en kæmpe revurdering af mig selv. Men hvis mænd sætter sig over i det nye tog og forstår, at de hverken er klogere stærkere eller mere magtfulde, bare fordi de er mænd, så er det pludselig bare et medmenneske, kvinden står overfor, og der opstår et andet slags møde, hvor vi ikke behøver at positionere os i vores kønsroller og forhandle.

Som Jakob oplever det, har de helt unge i dag rykket sig flere generationer frem på én gang og droppet de hæmmende identitets-markører. Oprør som MeToo og Black Lives Matter medvirker til de kæmpe forandringer.

Det er et reelt opgør med tyranni og diskrimination af alle slags, og ikke mindst et opgør med pralerøven, den babyagtige mand, der sidder og dikterer, hvad andre skal gøre. Ovre i mændenes nye tog er der en helt anden fantastisk stemning, og jeg vil blive derovre, om så jeg skal holde fast i sædet med neglene.

Jakob Olriks om Erotik

For parforholdet betyder forandringerne, at vi må holde op med at tro, at der findes en eneste ene, og at den brusende forelskelse kan vare for evigt. Den eneste måde at opretholde den form for kærlighed på er ved at stå tæt omslyngede ansigt til ansigt. Det kan opleves som romantisk i begyndelsen, men vi står med ryggen til resten af verden, som en bastion hvor alt udenom er truende. Det kan forholdet ikke bære. Intimiteten smuldrer, og vi tør ikke tale om vores længsler efter luft og inspiration udefra, tør ikke tale om kedsomheden, og at vi føler os ensomme i tosomheden. Så risikerer vi nemlig, at den anden trækker sin kærlighed tilbage. Den slags forhold er i længden dødsdømte", siger Jakob.

"Skal kærligheden holde, må vi være forandringsparat. Alting forandrer sig jo. Følelser, stemninger, relationer. Den kærlighed vi havde i går, er ikke den samme, vi har i dag, og det bliver ikke den samme, vi har i morgen. Vi mennesker forandrer os også, modnes og forfalder, vi kan kalde det at få patina. Hvis man ser forandringen som en trussel, handler det ikke længere om kærlighed, men om at binde den anden på hænder og fødder.

I det hele taget skal vi passe på ikke at slukke hinandens ild, siger han.

– Kvinders erotiske-ild er det vildest her i verden for os mænd. Fortryllende, hypnotiserende, dragende, paralyserende. Det ved kvinder godt, og de dosserer den, så de får manden, ligesom manden også bruger sin ild til at få kvinden. Men når vi har hinanden, hælder vi vand på bålet. Nysgerrigheden mindskes. Vi slukker ilden, mister varmen og ender med en tryghed, der for de fleste bliver kvælende.

Jakob Olriks Karriere

Jakobs begyndte sin karriere som iværksætter, da han som producer for teatergruppen Antropopiselskabet i 1994, 20 år gammel, gik op til den daværende kulturminister, Jytte Hilden, og fik en halv million kr. til at lave en teaterforestilling for i Den Grå Hal på Christiania – med over 100 medvirkende. Et år senere blev han hyret af Trevor Davis til at være ungdomskonsulent på Kulturby 1996.

Han har udviklet og opbygget flere managementuddannelser, coachuddannelser og stiftede i 2005 den første sex- og parterapeutddannelse, hvor han var rektor frem til 2009. Det var undervejs i alt dette, at han begyndte at interessere sig for sexologi, kønsroller og kærlighed.

I 2008 var han vært på og idemanden bag det prisbelønnede DR2-program I seng med DR2.

Ud fra det skabte han de på én gang oplysende og stærkt underholdende sceneshows, som han turnerer med den dag i dag. En blanding af standup og foredrag, nu set af mere end 200.000 danskere.

Ved siden af har han skrevet bøgerne Mer’ og bedre Sex (Gyldendal), Kvinde, kend din mand (Politikens Forlag), bestsellerromanen Natsværmer (Politikens Forlag) og Kærligheds Mysterier (Gyldendal). Jakob Olrik står desuden bag talrige debatartikler i bl.a. Politiken, Jyllands-Posten, Information, BT, Ekstra Bladet og Euroman og er efterspurgt debattør i tv og radio.

Jakob Olrik
Privatlivspolitik · Cookiepolitik
Betingelser
Log ind