Hvorfor er mænd utro?

Mænds utroskab er lidt som når man forestiller sig, at der i køkkenet står en kagedåse med småkager, som man ikke må tage af. Så lister vi ned om natten, lirker forsigtigt låget af og … haps.
Vi kan nemlig ikke se, at det er et problem at spise de forbudte kager, hvis ingen kan se at der mangler nogen. Så betyder det jo dybest set ikke noget.
Utroskab er som koncept noget der er blevet lagt ned over vores samfund af sociale og religiøse årsager. Det findes ikke i andre arter af pattedyr, så derfor er det nærliggende for mænd, kun at se det som et moralsk problem, hvis utroskaben bliver opdaget.
Sex er en biologisk drift. Både for kvinder og mænd. Det handler om at vi skal skabe det mest overlevelsesdygtige afkom. Det kan vi mænd bl.a. gøre ved ganske enkelt at sprede vores sæd i flest mulige forskellige kvinder.
Det er vi så alle sammen blevet enige om, vil ende i rod og kaos, og derfor er vores civilisation baseret på parforhold og monogami. Det giver tryghed på hjemmefronten, så vi kan være produktive i vores arbejdsliv.
Det kan de fleste mænd sagtens se fornuften i.
Men – essensen af at være en mand, er at han oplever han er en succes. Både på jobbet, blandt vennerne og i parforholdet. Det skal hans kvinde i høj grad bidrage til. Hvis hun ikke gør det, men måske ligefrem bevæger sig i modsat retning, hvor kritik, brok og manglende sex langsomt tærer på hans selvværd, så begynder han at opleve sig selv som en fiasko.
Og hvis han gør det, vil hans krybdyrhjerne automatisk slå til og gøre ham modtagelig for oplevelser, eventyr og sidespring, der kan give ham fornemmelsen af succes. Ellers kan han ikke være en rigtig mand og et helt menneske.
Han lister ned, løfter forsigtigt låget fra kagedåsen og tager en af de forbudte småkager.