Kvinde efter Jakobs Sofa: "Jeg har givet slip på offerrollen” 

 

I podcasten Jakobs Sofa var gæsten blevet forladt af sin mand gennem tyve år.

Hun havde hjertesorg, selvom at hun godt kunne se, at det var til det bedste. Det gjorde bare så ondt, at være “blevet vraget”, fortalte hun.

Det blev en rigtig fin samtale om sorg, kærlighed og mod. Lyt til den her.

Vi har fået fat i hende efterfølgende. Hun fortæller blandt andet, at samtalen hjalp hende til at give slip på offerrollen. 

Sjovt og positivt med en mandlig terapeut

Hvordan var det at medvirke i Jakobs Sofa?

”Det var en meget positiv oplevelse, der blev forstærket af at det foregik i hjemlige omgivelser. Det gjorde ,at jeg hurtigt slappede af, og der var en behagelig stemning, hvor der samtidig også var humor til stede.”

“Jeg har været vant til kvindelige psykologer i mine tidligere terapiforløb, så derfor var jeg lidt nysgerrig på, hvordan det ville være at sidde overfor en mand. Samtalen og mødet med Jakob gav en anden dynamik, og han var yderst kompetent som terapeut.”

“Han brugte nogle andre tilgange, end jeg er vant til og stillede sine spørgsmål og formuleringer på en lidt anden måde. Det var positivt og meget konstruktivt.”

Lyt også her: “Jeg blev forladt efter tyve år”

Fra offerrollen til modig og stærk 

Hvad tog du med dig fra samtalen?
”Jeg begyndte at give slip på offerrollen og fik med tiden vendt fravalg til tilvalg. Jeg gav slip på at se mig selv som en, der blev vraget.”

“I stedet for påbegyndte jeg en søgen på det, jeg gerne ville have, og den jeg fremadrettet vil være som menneske – hvilket ikke var muligt længere i mit forliste forhold.”

“Det hjalp mig også ret hurtigt at se bort fra termen at være single og dets negative klang for mig. I stedet for vendte jeg det derimod til at bruge tiden til at udvikle mig som menneske, skabe en ny identitet og glædes ved det nye og ukendte.”

“Derudover gav det mig mod til at fortsætte med at vende den modgang, jeg har stødt på i livet indtil nu; cancer, barnløshed, nedsat arbejdsevne og skilsmisse, til styrke i stedet.”

“Uanset de slag og snørklede snørebånd, jeg møder på min vej, rejser jeg mig åbenbart altid, og det kræver mod at gøre det! Jeg er god til at se lyset i stedet for mørket.”

“Jeg husker også ofte på, at meningen med hjertesorg og med selve livet er at finde vejen til at blive sig selv! Så jeg kan tage et aktivt valg om at få det bedst muligt.”

“Det er en styrke at kunne det, og styrke kommer af mod, modet til at rejse sig igen, efter man er faldet – og ville noget nyt”.

Test dig selv: Er du selvudviklingsjunkie

Jeg tillader nu det positive i mit liv

Er der noget, der har ændret sig i dit liv siden?
”Jeg forstår nu, at jeg virkelig har haft behov for at frigøre mig, og jeg ved nu, hvad jeg har savnet i mit liv.”

“Det er som om jeg “var sat” og hele situationen og problematikken omkring vores forhold spændte ben for min personlige udvikling.”

“De sidste par måneder har jeg virkelig rykket mig og tillader, at nye positive oplevelser lukkes ind i mit liv. Så essensen af de ting, Jakob og jeg taler om, sker lige nu i mit indre og ydre.”

Og så har jeg gennemgået et to måneders forløb i mindful self-compassion efterfølgende, også med stor positiv effekt, men bestemt også afledt at Jakobs råd om at udvikle mig.”

“Jeg smiler igen – også til det modsatte køn, og mine veninder og kolleger fortæller mig, at jeg har sænket skuldrene og fået et nyt og smukt udtryk, det er jo dejligt at vide. Verden er åben og skal udforskes, også selv om den stadig er ny og ukendt.”

Lad kærlighed og sammenhold kvæle ensomheden

Råd til andre: Tag sorgen med, vend det om og søg hjælp

Har du et råd til et andet menneske, der kæmper med hjertesorg?
”Du skal ikke skynde dig og haste ind i et nyt forhold for at søge og finde trøst midt i smerten. Hjertesorgen skal have lov til at følge dig.”

“Det er sundt at mærke efter, hvor ondt livet kan gøre, før du igen kan samle kræfter til at rejse sig igen. Brug tiden til at finde og ‘genopfinde’ dig selv igen, og forsøg at vende krisen til noget positivt, også selv om det synes umuligt til at begynde med.”

“Vær ikke bange for at søge hjælp til processen enten i form at terapi eller fx mindfulness, for det vil afhjælpe følelsen af, at du er alene i verden med dit problem. Disse redskaber kan på sigt føre til, at du frigører dig fra gamle mønstre og roller, og ikke tager den samme bagage med ind i dit næste parforhold.”

”Brug tiden på at styrke eksisterende venskaber, eller søg og mød nye venner og fællesskaber, det samme hvad angår interesser og hobbies, måske finder du kærligheden der på ny … ikke mindst til dig selv og livet.