Efter Jakobs Sofa: ”Jeg har givet slip på offerrollen!”
Efter Jakobs Sofa: ”Jeg har givet slip på offerrollen!”
Jakob Olrik Jakob Olrik · 5 minutters læsning

I podcasten Jakobs Sofa var gæsten blevet forladt af sin mand gennem tyve år.

Hun havde hjertesorg, selvom at hun godt kunne se, at det var til det bedste. Det gjorde bare så ondt, at være “blevet vraget”, fortalte hun.

Det blev en rigtig fin samtale om sorg, kærlighed og mod.

Vi har fået fat i hende efterfølgende. Hun fortæller blandt andet,  hjalp hende til at give slip på offerrollen. 

Sjovt og positivt med en mandlig terapeut

”Det var en meget positiv oplevelse, der blev forstærket af at det foregik i hjemlige omgivelser. Det gjorde ,at jeg hurtigt slappede af, og der var en behagelig stemning, hvor der samtidig også var humor til stede.”

“Jeg har været vant til kvindelige psykologer i mine tidligere terapiforløb, så derfor var jeg lidt nysgerrig på, hvordan det ville være at sidde overfor en mand. Samtalen og mødet med Jakob gav en anden dynamik, og han var yderst kompetent som terapeut.”

“Han brugte nogle andre tilgange, end jeg er vant til og stillede sine spørgsmål og formuleringer på en lidt anden måde. Det var positivt og meget konstruktivt.”

Lyt også her:

Fra offerrollen til modig og stærk 


”Jeg begyndte at give slip på offerrollen og fik med tiden vendt fravalg til tilvalg. Jeg gav slip på at se mig selv som en, der blev vraget.”

“I stedet for påbegyndte jeg en søgen på det, jeg gerne ville have, og den jeg fremadrettet vil være som menneske – hvilket ikke var muligt længere i mit forliste forhold.”

“Det hjalp mig også ret hurtigt at se bort fra termen at være single og dets negative klang for mig. I stedet for vendte jeg det derimod til at bruge tiden til at udvikle mig som menneske, skabe en ny identitet og glædes ved det nye og ukendte.”

“Derudover gav det mig mod til at fortsætte med at vende den modgang, jeg har stødt på i livet indtil nu; cancer, barnløshed, nedsat arbejdsevne og skilsmisse, til styrke i stedet.”

“Uanset de slag og snørklede snørebånd, jeg møder på min vej, rejser jeg mig åbenbart altid, og det kræver mod at gøre det! Jeg er god til at se lyset i stedet for mørket.”

“Jeg husker også ofte på, at meningen med hjertesorg og med selve livet er at finde vejen til at blive sig selv! Så jeg kan tage et aktivt valg om at få det bedst muligt.”

“Det er en styrke at kunne det, og styrke kommer af mod, modet til at rejse sig igen, efter man er faldet – og ville noget nyt”.

Jeg tillader nu det positive i mit liv


”Jeg forstår nu, at jeg virkelig har haft behov for at frigøre mig, og jeg ved nu, hvad jeg har savnet i mit liv.”

“Det er som om jeg “var sat” og hele situationen og problematikken omkring vores forhold spændte ben for min personlige udvikling.”

“De sidste par måneder har jeg virkelig rykket mig og tillader, at nye positive oplevelser lukkes ind i mit liv. Så essensen af de ting, Jakob og jeg taler om, sker lige nu i mit indre og ydre.”

Og så har jeg gennemgået et to måneders forløb i mindful self-compassion efterfølgende, også med stor positiv effekt, men bestemt også afledt at Jakobs råd om at udvikle mig.”

“Jeg smiler igen – også til det modsatte køn, og mine veninder og kolleger fortæller mig, at jeg har sænket skuldrene og fået et nyt og smukt udtryk, det er jo dejligt at vide. Verden er åben og skal udforskes, også selv om den stadig er ny og ukendt.”

Råd til andre: Tag sorgen med, vend det om og søg hjælp


”Du skal ikke skynde dig og haste ind i et nyt forhold for at søge og finde trøst midt i smerten. Hjertesorgen skal have lov til at følge dig.”

“Det er sundt at mærke efter, hvor ondt livet kan gøre, før du igen kan samle kræfter til at rejse sig igen. Brug tiden til at finde og ‘genopfinde’ dig selv igen, og forsøg at vende krisen til noget positivt, også selv om det synes umuligt til at begynde med.”

“Vær ikke bange for at søge hjælp til processen enten i form at terapi eller fx mindfulness, for det vil afhjælpe følelsen af, at du er alene i verden med dit problem. Disse redskaber kan på sigt føre til, at du frigører dig fra gamle mønstre og roller, og ikke tager den samme bagage med ind i dit næste parforhold.”

”Brug tiden på at styrke eksisterende venskaber, eller søg og mød nye venner og fællesskaber, det samme hvad angår interesser og hobbies, måske finder du kærligheden der på ny … ikke mindst til dig selv og livet.

Andre læste også

Jens er i ufrivilligt cølibat. Han er single og Jakob Olriks ven. Han vil gerne hjælpe ham lidt på vej. Men det bliver en større opgave, end han lige havde regnet med. Føljeton.

Der er godt nok ved at ske et skred i vores syn på sex. Der bliver solgt eksplosivt mange præstationsfremmende midler til unge mænd under 40 år, vi snakker millioner af viagra-lignende piller. Og de bliver udskrevet på recepter fra læger. Og selvfølgelig også bare købt illegalt på nettet. Og det er da fint, at man har opfundet en pille til mænd med sygdomme, der gør, at de ikke kan gennemføre et samleje. Men hvis den medicin pludselig bliver en del af den danske mands vitaminpilleindtagelse, så er vi jo ude i at en stiv pik i dag edderhyleme skal være en STIV pik!

Til et foredrag møder Jakob Olrik en kvinde, der insisterer på, at de skal møde hinanden igen. Faktisk dukker hun uindbudt op og insisterer på at komme ind, for ellers … Følg den nye føljeton om Dorte den farlige drømmer.

Sexekspert Jakob Olrik giver her nogle effektive pik-fitness øvelser, der kan løfte din pik og dit sexliv til nye højder. Og før du griber de nærmeste løbesko og løber skrigende væk, surfer videre eller synker dybere ned i sofaen, så vid at det er den sjoveste træning, du kan udsætte din krop for, og det giver fantastiske resultater.

Vi burde faktisk fejre vores ekskærester! Takke hinanden for den ømhed, vi udviser hinanden igen og igen ved at holde sammen. Takke for den viden, vi indeholder om hinanden, en slags visdom, den er meningsfuld. Vi har brug for hinanden! Vi er slet ikke færdige med hinanden.

Hvad er din første tanke, hvis dine venner, familie eller partner spørger, om I ikke skal tage på stranden? Griber du ud efter din selfiestang eller badelagenet?

Vi gentager ofte de samme kærlighedskatastrofer, med nye partnere. En morgen vågner du op ved siden af en ny kæreste, som du i starten er dybt forelsket i, men som du nu opdager, ligner den gamle i uhyggelig grad. Her giver Jakob Olrik et bud på, hvad der skal til for at komme fri af de destruktive mønstre.

På mine rejser rundt i verden er det blevet mere og mere tydeligt for mig, hvor følelseslammede og kontrollerede, vi danskere egentlig er. En holdning, jeg har fået understreget af en lille dum situation i Rio, hvor der faldt en lussing. Vi skandinaver bryster os tit af, at vi er voldsomt seksuelt frigjorte, utroligt ærlige om vores følelsesliv og ufatteligt rummelige. I modsætning til det meste af resten af verden, som vi ser som følelsesforskrækkede og snerpede. For nogle år siden besluttede jeg at rejse rundt på kloden og undersøge, hvor sand den påstand egentlig er. Det lykkedes mig at få Danmarks Radio med på ideen.

Jens skal på date. Det er aften. Han er meget nervøs og ikke så vant til dating. Og det hjælper ikke, at kvinden er på fastekur og et a-menneske. En føljeton.

Det er dejligt at have selvindsigt. Men er det kammet over? Læser du konstant selvudviklingsbøger og tager kurser – hånden på hjertet? Eller er du ovre i den helt anden grøft? Undersøg det ved at tage denne test.

Jakob Olrik
Jakob Olrik

Jakob Olrik giver håndgribelige værktøjer til selvudvikling og et fuldtonet kærlighedsliv. Hans studier i filosofi, psykologi og sexologi har inspireret og hjulpet tusinder af mennesker. Gå på opdagelse i Jakobs bøger, foredrag og kurser og få kærligheden til at gro. Kærlighed er en musklen du kan træne, sæt igang!

Læs mere om Jakob Olrik
Kurser Bøger OnLive Coaching Uddannelse Billetter Blog Om Jakob Kontakt
Din shoppingbag
1
Online Kursus
Date med Hjertet
kr. 349,- Øjeblikkelig adgang
Log ind