Forelskelsens farligste fælder: Falder du også altid for den samme type?

 

Endelig har du fået løsrevet dig fra din tidligere kæreste, de værste sår er helet, og du kan ranke ryggen og gå ud i verden igen.

Og hvad sker der så? Pludselig en morgen vågner du op ved siden af en ny kæreste, som du i starten er dybt forelsket i, men som snart i uhyggelig grad viser sig at ligne den gamle.

Falder for samme karaktertræk

Kender du den situation, er du ikke alene. Vi er mange, mig selv inklusiv, som har en tendens til at falde for de samme karaktertræk, der bragte os på randen af et sammenbrud et halvt år tidligere.

Forleden talte jeg med en kvinde, der ikke kan holde ud, at hun altid tiltrækkes af mænd, der viser sig at have en psykisk sygdom.

Hun fatter ikke, hvordan hun kan overse faresignalerne igen og igen. Jeg har også en god ven, som ofte falder for kvinder, der lægger ud med at elske hans anarki, men ender med at hade det, de nu kalder hans rod.

Og en veninde, der gentagende gange er fundet sammen med mænd, hun ikke kan finde ud af at skændes med, fordi de lukker ned på nøjagtig samme måde, hver gang der er udsigt til en konflikt.

Det blev så slemt, at hun en overgang holdt fri fra al kæresteri.

Gnisterne gør blind

Det er normalt, at man overser vigtige ting i kurtiseringsfasen. Man har travlt med at lade sig forføre og selv forføre og er villig til at brænde sig på gnisterne, så længe de bare lyser.

Måske du kan nikke genkendende til de store linjer i følgende drejebog: Du har mødt en sød fyr, og I har haft en fantastisk weekend sammen i hans sommerhus med hed sex. Du vil gerne, at det udvikle sig, og går nervøst rundt med mobilen i lommen og venter på, at han skal ringe.

I flere uger sker der ingenting. Kulden sniger sig ind på dig og er ved at gøre dig vanvittig. Jo mere kulde, jo mere blind bliver du. Så da han endelig ringer, tilgiver du ham øjeblikkelig hans lange tavshed, og I har endnu en vidunderlig weekend sammen. Men bagefter er der igen to uger med tavshed.

Slut!!!

Nu beslutter du, at det skal være slut. Du er træt af mænd, der ikke kan kommunikere.

Sådan var det også med den sidste, og den før ham. Du tager hen til din nye elsker for at slå op, men inden du når at sige noget, fortæller han, at han er i tvivl om værdien af jeres forhold.

Det var du jo egentlig også, men nu skyller kampånden op i dig, og du får et kæmpe behov for at beholde ham, så han ikke afviser dig. Med største selvfølgelighed ruller du charmen ud, og I bliver sammen og har en periode i rimelig harmoni.

Indtil nogle måneder senere hvor det er dig, som er kølig, og ham, der bliver skoldhed og fejer dig tilbage i forholdet. Det udvikler sig til en ond cirkel, hvor I bliver afhængige af de lidenskabelige genforeninger.

Og skulle han smutte, går du garanteret ud og møder en ny, som passer ind i denne opskrift, der kan fortsætte i en evighed uden at gøre dig lykkelig.

Kunstneriske mænd med kæmpe egoer

I mange år faldt en anden kvinde tæt på mig konsekvent for kunstneriske mænd med store armbevægelser, en veludviklet evne til at nyde og et afslappet forhold til økonomi.

Indtil hun opdagede, hvor tit hun blev reduceret til en vissen rosin, der dårligt kunne ånde ved siden af deres store egoer. Alligevel gentog hun historien igen og igen, søgte ind i favnen hos først en maler, så en forfatter, så en keramiker og til sidst en kunstfotograf.

Hun vidste lige, hvad de søgte, og hvordan hun skulle give dem indtryk af, at hun kunne give dem det. Og angsten for, at de skulle forlade hende, fik hende altid til at blive og visne endnu mere, indtil al kærlighed til sidst var slidt i laser. 

Angstprovokerende at blive vraget

At blive vraget er noget af det voldsomste, der kan overgå os. Det er SÅ angstprovokerende, at følelserne løber om hjørner med os, når vi forsøger at forhindre det, og det er der, vi gentager vores fejltagelser.

Vi forvandles til en parasit, der snylter på vores partner og følelsernes bølgeskvulp.

For at få de små glimt af lykke, og de eksploderende lidenskaber, lever vi med ture langt ind i kulden og mørket.

Skulle vi endelig tage os sammen til at bryde ud af sådan et forhold, bliver vi ofte så bange for ikke at føle os gode nok, når vi ikke er elsket, at vi skynder os ud at finde en ny, der kan få vores følelser i kog.

Forelskelse kan føles som en opvågnen, men den kan også tit fungere som et bedøvelsesmiddel, der forhindrer os i at mærke os selv for alvor.

Selvransagelsesprojekt

Hvad kan man så gøre for at bryde sine dårlige mønstre?

Man kommer ikke udenom et krævende selvransagelsesprojekt, hvor man gør sig klart, hvad man lader sig charmere af, og hvorfor det ender med at gøre en ked af det. Kun på den måde kan man tilbageerobre fjernbetjeningen til sit kærlighedsliv.

Din indre advarselslampe

Det næste skridt er at opbygge en indre advarselslampe, som skriger én ind i ørerne, når man er i færd med at gentage gamle ulykker.

Man skal tage sig god tid til den proces og ikke lade sig slå ud, selv om man falder i et par gange mere. Ingen er perfekte, og kærligheden er det allermindst.

Belønningen er de mange eksempler, jeg har set, på folk, der er endt med en morgen at vågne tilfredse op i deres eget selskab, glade for, at de ikke faldt i deres gamle fælder aftenen før. Så langt er det faktisk muligt at nå.

Det vil jeg skrive mere om herinde.