Er vi ikke andet end sexobjekter?
Er vi ikke andet end sexobjekter?
Jakob Olrik Jakob Olrik · 5 minutters læsning

Kvinder er vandt til at blive set på.

Kvinder skal være kønne, præsentable, lækre, alt efter om de skal repræsentere rollen som hustru, sexbombe eller business-kvinde.

De bliver set på som et objekt, først og fremmest, hvordan er deres fremtoning, hvordan er deres kropsholdning og sidst men ikke mindst; hvordan sidder håret?

De kvindelige tv-nyhedsværter bliver skiftet ud, når rynkerne melder sig, det samme med skuespillere og alle andre kvinder over 50.

Ja, kvinden er vandt til blive udstillet som lækker, både i kalenderform, som blikfang i reklamer og som trofæ-frue for deres mand.

Mænd som sexobjekter

Og nu er mandekønnet også røget med på vognen.

Mænd bliver udstillet i reklamer, afklædte mænd på busser, i aviser, overalt. Stereotyper. Mænd med perfekte kroppe.

Og nu vil alle mænd være lækre, vil vise os selv frem, fyre op for forfængeligheden, finpudse hver en lille muskel, balsamere hvert et fuldskæg, – vi vil også have bekræftelse og kærlighed ad den vej.

Alle vil vi ses på som (sex)objekter, både kvinder og mænd.

Vi sælger os selv via lækre fotos på Tinder og andre datingportaler, og vi vurderer kritisk de potentielle partnere vi møder, ved at tænke; ser han/hun godt nok ud, kan han/hun holde til at blive gjort til genstand for min kærlighedsfantasi?

Det er indpakningen, den ydre perfektion, kroppen, og udseendet det handler om, først og fremmest.

For pokker, der bliver postet mange foto’s af svedige kroppe i fittness-centeret, samt moderigtige trutmunde med restylane i, ude på nettet under hashtagget #er-jeg-god-nok-nu?

Vi vil elskes

Og samtidigt går vi alle rundt og drømmer om at møde en soulmate, en åndsfælle, en livspartner, you name it.

For ingen har lyst til at være alene, det er dét, alle sange handler om. Og det passer. Vi vil elskes og vi vil elske.

Vi vil elskes for dem, vi er, ikke kun for vores udseende. Jo, det er da superrart at få et kompliment for sine øjne og sin stramtsiddende vinterjakke, men det er da for pokker kun et hurtigt fix man får på den konto.

Selvfølgelig vil vi allerhelst have rigtig kærlighed, altså blive elsket for den person vi er; vores indre kerne, vores sjæl, vores personlighed, vores selv, vores subjektivitet?

Det tror jeg altså.

To sjæle mødes

Derfor er der noget grotesk over det salgsshow af lækre objekter, man ser på nettet.

Hvis to personer finder sammen på Tinder, fordi de begge er lækre, vil de da helt sikkert have god sex de første par gange … med lyset tændt vel at mærke!

Og jo, der vil blive sendt saftige MMS’er med hotte fotos fra den ene mobil til den anden. Men. Hvis det kun er objekterne der svinger, hvis subjekterne ikke mødes, hvis de intet har at sige hinanden, så bliver det da hurtigt et ensomt masturbationstrip, man er ude i.

Til gengæld er der, for mig at se, ikke noget større, end når to subjekter der finder sammen og er vilde med hinanden.

Når to sjæle mødes. Det er så livsbekræftende. Og det varer så længe.

Elsker man først et menneske for dets indre, så er det svært at stoppe med at elske det menneske igen.

Derfor er det så ærgerligt, hvis vi går rundt og tror, at vi skal se ud på en bestemt måde, for at blive elsket.

For det er slet ikke dét, vi skal elskes for. Det er en blindgyde.

Mere end sexobjekter. Vi er indhold

I stedet for at tro, at vi bliver elsket mere, hvis vi får sprøjtet rottegift ind i ansigtet, eller hvis vores blodårer fremhæver vores muskler på en bestemt måde i en bestemt belysning, skulle vi da hellere gå ud og råbe til verden:

Hey, hvem vil lære mig at kende?

Jeg har de vildeste drømme, jeg har det største hjerte, og jeg savner sgu en ven!

Skal vi gå ud og gøre noget sammen? Hvem vil med ud i livet? Er der én her, der vil være kæreste med mig, jeg er ret sjov!! Kom nu.

Lad os se på hinanden som mennesker med indhold, og slappe lidt af med den indpakning.

Vi er bare mennesker, der trænger til lidt lys og lidt kærlighed!

Andre læste også

I kan øve jeres seksuelle nærvær ved at blokere for nogle af sanserne. Her er en guide til, hvad I kan gøre i sengen for at opleve og sanse mere.

I elsker hinanden, men det kniber med lysten. Hvordan finder man ind til den igen? Jakob Olrik guider til et tankeeksperiment. Vælg en vilkårlig aften. Prøv at mærke efter, hvad du ville savne, hvis det var jeres sidste aften.

Der sidder man så efter vennemiddagen. Cognac i glasset og alle har lidt røde kinder af alkoholindtaget. Så bryder den mest frigjorte af kvinderne ud i en snak om sit sidste indkøb af sexlegetøj. En fænomenal ny dildo eller det helt hotte; en vibrator, der kan ryste hende til ekstatiske orgasmer på under 10 minutter. Og der er garanti på – ellers får man pengene tilbage.

En ung kvinde besøger Jakobs Sofa. Hun har fået angst og kobler det med, at ekskæresten overskred hendes grænser. Hun har det svært ved at fylde med sine følelser og bliver utryg uden en plan. Podcast: Jakobs Sofa

Jeg kan godt lide, vi fejrer Jesus her til lands. Den lille dreng, der blev født af en fattig kvinde, og som viste sig at være himlens kongesøn. Han var et helt specielt godt menneske, men egentlig tror jeg, at hver eneste mor og far i verden ser på deres nyfødte barn og tænker: Det er jo en engel, et mirakel, det er vores lille Jesusbarn! Børn er jo guddommelige (især i deres forældres øjne), de er lyset, der giver det hele mening, og derfor knuser det vores hjerter fuldstændigt, hvis vores barn lider. Når et barn græder, græder dets forældre dobbelt indeni.

Hvad er din første tanke, hvis dine venner, familie eller partner spørger, om I ikke skal tage på stranden? Griber du ud efter din selfiestang eller badelagenet?

Sexolog Jakob Olrik guider dig til, hvad du kan gøre, for at få din partner med på en trekant. Sørg for at det bliver en god oplevelse, der styrker jeres forhold og sexliv fremfor at fjerne jer fra hinanden.

Jens søger en date. Jakob beslutter sig for at hjælpe sin ven på vej. Og det er lidt op ad bakke. Jens har et profilbillede der er helt off, og hans tekst, er ikke meget bedre. Han skriver simpelthen, at kvinden skal kunne lave mad. Det bliver ikke en let opgave. Nu som gratis lydbog.

Der er næsten ikke noget værre end et hjælpeløst blowjob. Kvinder snakker og snakker; om veninder, tøj, sko og børneopdragelse. Men taler de seksuelle erfaringer? Tips og trick? Åbenbart ikke, når man stadig er udsat for det ene ubehjælpelige blowjob efter det andet.

Jakob er til samme fest som Dorte, og hun flirter og taler med en anden mand, og han kunne ikke være mere lettet. Men så sker der noget!

Jakob Olrik
Jakob Olrik

Jakob Olrik giver håndgribelige værktøjer til selvudvikling og et fuldtonet kærlighedsliv. Hans studier i filosofi, psykologi og sexologi har inspireret og hjulpet tusinder af mennesker. Gå på opdagelse i Jakobs bøger, foredrag og kurser og få kærligheden til at gro. Kærlighed er en musklen du kan træne, sæt igang!

Læs mere om Jakob Olrik
Kurser Bøger OnLive Coaching Uddannelse Billetter Blog Om Jakob Kontakt
Din shoppingbag
1
Online Kursus
Date med Hjertet
kr. 349,- Øjeblikkelig adgang
Log ind