Er din mand mors lille dreng?
Er din mand mors lille dreng?
Jakob Olrik Jakob Olrik · 5 minutters læsning

Mors dreng …

Der er en kærlighedsneurose, der er typisk hos en del mænd. Lad os kalde den .

Martin er sådan en. Han er gift med Ida, de er i 40’erne og har levet rimeligt uproblematisk sammen i mange år. Men metaltrætheden er begyndt at sætte ind. I stigende grad bliver Martin gal og ophidset, når han møder bare den mindste kritik fra Ida, eller de er uenige.

Faktisk kan han slet ikke tåle konfrontationer, eller at noget er følelsesmæssigt kompliceret. Så reagerer han med hysteri eller ved at stikke af.

Flere timer senere vender han tilbage, kaster sig ned i sofaen, ser surmulende fodbold og læser avisen. Han bliver ikke god igen, før Ida tager sig sammen til at stryge ham over kinden, og siger, at det nok skal gå, og at hun jo ikke mente det så slemt.

Sandheden er dog, at hun synes, det er slemt. Faktisk tæt på uudholdeligt.

Charmerende, men barnlig

Mænd, som lider af denne kærlighedsneurose kan sagtens være utrolig charmerende. De er gode til at få kvinder til at føle, at der er brug for dem, gode til at appellere til hendes beundring.

Han er ikke den, som kører sololøb. Når der skal tages en beslutning om at købe hus eller finde sommerens ferierejse, vil han virkelig gerne høre hendes mening. Hun må også gerne tage det meste af ansvaret. Der vil dog hurtigt vise sig nogle tegn på, at han er mors dreng.

Ligesom man har det allersjovest og er mest begejstret, bliver han sur, hvis han ikke får sin vilje. Helt ligesom en lille dreng, der overfor sin mor skifter mellem at være sød og legende, charmerende og oprørsk og grænsesøgende.

Ønsker at blive elsket

En mors dreng vil for alt i verden elskes og går langt for at blive det, men der er ikke tale om en gensidig kærlighed, hvor han selv i samme grad kan elske den anden vej. Ofte udvikler forholdet sig sådan, at han efterhånden bliver mere patetisk i sit forsøg på at holde fast i hende.

Han er utrolig opmærksom på, om han nu gøre det godt nok og tigger hende om at blive. På den måde låser han hende fast i rollen som mor og den trygge favn, han altid kan vende tilbage til.

Efterhånden taber forholdet sin erotiske dynamik. Hun finder ham mindre tiltrækkende og får hede drømme om at møde en mand med integritet, som ikke har brug for at manipulere eller konstant er forhippet på at få hendes beundring.

Fra kærlighedssøgende til superhelt

Et andet klassisk eksempel er Klaus. Han står midt i et langvarigt ægteskab med en kone, som aldrig er tilfreds. Hvis han tager hårdt fat i sengen, klager hun, hvis han tager blidere fat, klager hun også osv.

Han oplever, at han gør alt for hende, og alligevel ser hun ikke op til ham. Da han er ret konfliktsky, er han kommet til mig for at få råd til igen at gøre sig tiltrækkende over for hende.

Vi arbejder på, at han skal fralægge sig det syn på kærligheden, han fik i sin barndom, hvor han var et evigt kærlighedssøgende barn. I stedet skal han turde lade sin indre superhelt træde i karakter og støtte og tale til hende som et voksent menneske, gerne lidt machoagtigt.

Det viser sig hurtigt, at det gør han kone meget mere positivt stemt. Faktisk opdager han, at hun respekterer og kan lide, at han ser hende lige i øjnene og siger, hvad han mener og har behov for.

Infantil trøst virker

Lad os vende tilbage til Ida fra begyndelsen af denne klumme, som var begyndt at skændes ofte med sin mand. Hun vil gerne forstå, hvordan diskussioner om hverdagsagtige ting konstant accelererer og føles meget ubehagelige.

Jeg foreslår, at hun begynder med at tage væk et par dage, så der bliver plads til at savne og tænke sig om. Det gør hun og vender tilbage mere handlekraftig. Vi beslutter, at hun i konflikterne med sin mand nu ikke længere skal svare aggressivt tilbage og lade sig trænge op i et hjørne. I stedet skal hun tale til ham som en dreng på fem år og tilbyde ham sin favn.

Effekten er overraskende. Pludselig udvikler konflikterne sig anderledes fredeligt og er langt mindre energikrævende. Det har dog også sin pris.

Da hun nu har fået en platform til at forstå ham, går det op for hende, hvor infantilt hans følelsesliv er og mister respekten for ham. Hendes næste skridt er at vælge, om hun vil blive i sådan et forhold.

At tage sit parforhold op til et eftersyn er aldrig omkostningsfrit. Men det giver os mulighed for at vælge det sunde og energigivende til og arbejde hen imod en kærlighed med gensidig respekt og omsorg. Og findes der noget mere berigende i livet?

Vil du høre mere?

Oplev Jakob Olriks nye foredrag ‘Kærlighedskompasset’ i DIN by 

 

Andre læste også

Forsoning. Jakob hører aldrig fra Dorte igen. Men han hører fra sin ven, der sidst kaldte ham et dumt svin. De mødes og taler ærligt om Dorte, den farlige drømmer.

Forelskelse gør mærkelig ting ved en. Det ene øjeblik er jeg nede, det andet oppe. Jeg har oplevet så meget, at jeg ind imellem bliver bange for, hvad der vil afsløre sig i mit nye forhold hen ad vejen. Lige så mange skønne oplevelser med kærligheden, jeg har med mig fra fortiden, lige så meget lort er der også i min bagage.

Nu ruller endnu en session af DR1’s ”Gift ved første blik” over skærmen. Programmet, der forsøger at bringe folk sammen i lykkelige ægteskaber. Uden de helt store resultater. Drømmen om ægteskab holdes i hævd, for det er jo trods alt vores alle sammens drøm at blive gift, er det ikke?

Instedet: Det er her, de kreative og de kloge kommer. Og her er der også en dresscode. For tiden meget gerne stramme jeans, Converse-sko og T-shirt med et interessant print for mændenes vedkommende.

Eksperimenter med den sex, du har med sig selv. Her er nogle onani øvelser både til kvinder og til mænd. Det handler ikke om orgasmer, men om at forkæle sig selv.

Kære kvinde – giv nu slip på kropsidealerne og perfektionismen! Det er jo dejligt at leve i en sund krop, men når man spørger ind til, hvorfor der trænes, købes smukt tøj, indtages fiskeolie og dyre rynkecremer, så ligger der tit en utilfredshed under. Så handler det om, at I vil forbedre.

De folk, jeg værdsætter allermest i mit liv, går under betegnelsen; indadvendte. De er generte, når det kommer til medier, offentliggørelse og sceneoptræden. De skal tit lige lade lidt op, tænke over tingene og slappe af. De kan bruge timer på at fordybe sig i egne tanker, vende blikket indad og vande den indre have.

Ømhed og omsorg gør dig glad, men hvor skal omsorgen komme fra? Du må finde ud af, hvad der rent faktisk gør dig glad, tryg og giver dig indre ro. Det er faktisk meget simpelt: Lav en top 10 liste over de aktiviteter, der giver dig de følelser. Aktiviteter som ikke nødvendigvis involverer andre. Sæt igang med selvomsorg.

I parforholdet lover vi hinanden troskab. Et sidespring dræber kærlighed. Død. Bum … men hvad er alternativet?

Kære kvinder, I har skabt en transformation, en revolution. Siden meetoo-bevægelsen startede, har verden ikke været den samme, og dén vil aldrig blive, som den var før. Meetoo og kvindekamp er et livsvigtigt opgør med hierarkier, magtmisbrug, overgreb og respektløshed.

Jakob Olrik
Jakob Olrik

Jakob Olrik giver håndgribelige værktøjer til selvudvikling og et fuldtonet kærlighedsliv. Hans studier i filosofi, psykologi og sexologi har inspireret og hjulpet tusinder af mennesker. Gå på opdagelse i Jakobs bøger, foredrag og kurser og få kærligheden til at gro. Kærlighed er en musklen du kan træne, sæt igang!

Læs mere om Jakob Olrik
Kurser Bøger OnLive Coaching Uddannelse Billetter Blog Om Jakob Kontakt
Din shoppingbag
1
Online Kursus
Date med Hjertet
kr. 349,- Øjeblikkelig adgang
Log ind