Jagten på selvkærlighed. Er du blevet selvudviklingsjunkie?
Jagten på selvkærlighed. Er du blevet selvudviklingsjunkie?
Jakob Olrik Jakob Olrik · 5 minutters læsning

Der har godt nok aldrig været så mange tilbud indenfor personlig udvikling som i dag. Selvudviklingsbøgerne lover bedre selvværd på 14 dage, og kurserne tilbyder et sundt og lykkeligt liv – oven i købet med certifikat!

Det er blevet moderne at omprogrammere og ommøblere på sig selv. Konstant.

Det bemærkelsesværdige er, at det hovedsaligt er kvinder, der er storforbrugere af selvudviklingsindustrien. Kvinder lægger oceaner af tid i personlig udviklingsarbejde, og giver voldsomme mængder penge ud på den ene lovende metode efter den anden.

Hvad handler det i virkeligheden om?

Selvudviklingsjunkie?

Personligt synes jeg, det er rigtig fornuftigt at tage de traumer, chok og udfordringer, som livet byder på, alvorligt. Derfor kan det være super gavnligt at gå i terapi, søge behandling og få hjælp til at finde en indre ro, så man kan forlige sig med livets problemer. Problemerne opstår jo uundgåeligt. Hele tiden.

Men. Selvhjælps-forbrugeren er ligesom på et andet trip. Det virker ærligt talt, som om hun er gået hen og blevet afhængig af det personlige udviklings-fix. 

Selvudviklingsjunkien ser personlig udvikling som en hobby, som noget man skal dyrke. En evighedsproces.

Men hey, vi udvikler os vel alle sammen helt automatisk hele tiden, gør vi ikke? Det behøver vi vel ikke certifikat på!
Det er som om, dét at finde terapeutiske løsninger og svar, er blevet et svar i sig selv.

Fokuser på at elske andre 

Hvorfor hopper så mange kvinder med på denne selvhjælpsbølge? Handler det om mindreværd og utilstrækkelighed? Eller handler det om at føle sig i live?

Det er nok forskelligt. Lige meget hvad, så synes jeg, at al den fokus på sig selv og ens følelser og fornemmelser kan virke støjende og blokerende for oplevelsen af selve livet! Får vi det overhovedet bedre af at rode SÅ meget i os selv? Det virker ikke sådan.

Jeg er træt af alt det ”elsk dig selv”. Jeg tror, at lykken ligger i at fokusere på andet og andre end os selv. At elske andre! Tør du dét?
Der er så ufattelig meget selvbedrag i det der selvudvikling. Tro mig, jeg kender rigtig mange selvudviklings-junkier, der hverken har fået det bedre på den lange bane, eller er blevet kærligere mennesker (overfor deres omverden) af at tage alle de fix. Tværtimod.

Drop din guru og se dig omkring

Jeg er træt af alle de Gajol-sandheder, al den autoritetstro. Vi er blevet bange for at tænke selv. Hvorfor SKAL vi hele tiden have en selvhjælps-lærer, der forklarer os, hvordan det hele hænger sammen?

Hvorfor SKAL vi have en voksen med, når vi går i skoven, en guru, der lærer os, hvordan vi skal nyde skovbunden og lytte til lyden af vores sko, der knaser mod en krankogle. Hvorfor ikke tage i skoven med et par venner og en flaske vin?

Det har taget overhånd med al den autoritetstro og selvdyrkelse. Stop op kvinder og drop selvhjælpstrippet, det minder om nyreligiøs hypnose.

Se dig omkring. Der er så meget at gøre i verden, der er så meget at engagere sig i, der kan give mening i en større sammenhæng. Der er så mange, der har brug for dig.

Elsk andre mennesker, og vil elske dig. 

Verden har brug for dig! Ja, DIG!

Andre læste også

Den kolde luft, der slog imod hende, føltes befriende. Hånd i hånd løb de gennem nedfaldende blade og grene om i haven, som han åbenbart kendte som sin egen bukselomme. Han førte hende hen i en mørk krog, stoppede op og strøg spindelvæv væk fra hendes ansigt. Forpustet af spænding og forventning tog han fat i hende og holdt hende hårdt op mod muren. Som om det var en ordre, og han ikke ville acceptere, at hun gjorde mod­stand. Murstenene var kolde mod hendes ryg, men hun lod sig ikke mærke med det. Hans hænder kørte op og ned ad hendes krop. I lyset fra månen kunne hun se, at hans blik var sløret af drifter. Med ét greb han endnu hårdere om hendes håndled, og hans brystkasse masede sig ind i hendes.

Dette blogindlæg er tænkt til dig, der virkelig oplever, du godt kunne bruge lidt hjælp til, hvordan du forfører en kvinde. Det er et bud på, hvordan du lærer dig selv bedre at kende, og i høj grad hvordan du bruger dine styrker – men sandelig også dine svagheder – bedst muligt.

Kvinder er også utro, selvfølgelig dyrker de sex med andre end manden derhjemme. Det kan der være flere grunde til. Hvis en kvinde ikke føler sig prioriteret af sin kæreste, kan hun af følelsesmæssige årsager få behov for at gå ud og finde bekræftelse andetsteds. Selvfølgelig. Vi vil alle sammen gerne føle os elsket.

Hvem er den rette for dig, og hvordan skal det føles at være sammen? Mange af os længes efter den store kærlighed. Men måske er der noget fundamentalt, vi har misforstået.

Angsten har spredt sig derude i eros-land, og mange er krøbet i flyverskjul, efter at nyhedsdirektøren på TV2, Michael Dyrby, for nylig følte sig tvunget til at sige sin stilling op. Ifølge ham selv, fordi han har sendt sexede billeder og film til sin tidligere elskerinde, og de bagefter er endt på nettet.

Sexekspert Jakob Olrik guider til øvelser, der frisætter dig og din pik fra mentale fikseringer. Træner du dette bliver du blandt eliten af elskere, der er i stand til at være til stede med kvinden og bølge mellem seksuelle energier.

Jens er i ufrivilligt cølibat. Han er single og Jakob Olriks ven. Han vil gerne hjælpe ham lidt på vej. Men det bliver en større opgave, end han lige havde regnet med. Føljeton.

Morteren, Helikopteren og Jordskælvet Morteren går ud på, at du maser dig ind i kvinden – og du bliver hele tiden ved med at presse dig ind. Ikke noget frem og tilbage, bare mase og presse. Det kan hun rigtig godt lide, fordi du på den måde fylder hende ud!

Det er sommer og det er festivaltid. Nu skal vi ud og fyre den af og nyde, at vi har fri! Endelig kan vi tage en uge på Roskilde Festival og drikke os sønder og sammen, med bar røv og vikingehjelm på, uden søvn og bad og toiletpapir. Vi kan råbe ”fisseøøøø!” og føle os som vilde frie uciviliserede stangstive aber. Eller skal vi?

[vc_row row_height_percent=”0″ back_color=”color-801764″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”100″ shift_y=”0″ z_index=”0″][vc_column column_width_use_pixel=”yes” align_horizontal=”align_center” overlay_alpha=”50″ gutter_size=”2″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ width=”1/1″ column_width_pixel=”850″][vc_custom_heading […]

Jakob Olrik
Jakob Olrik

Jakob Olrik giver håndgribelige værktøjer til selvudvikling og et fuldtonet kærlighedsliv. Hans studier i filosofi, psykologi og sexologi har inspireret og hjulpet tusinder af mennesker. Gå på opdagelse i Jakobs bøger, foredrag og kurser og få kærligheden til at gro. Kærlighed er en musklen du kan træne, sæt igang!

Læs mere om Jakob Olrik
Kurser Bøger OnLive Coaching Uddannelse Billetter Blog Om Jakob Kontakt
Din shoppingbag
1
Online Kursus
Date med Hjertet
kr. 349,- Øjeblikkelig adgang
Log ind