Det store gode spørgsmål: Hvorfor?

Vi stiller for lidt spørgsmålstegn ved tingene, synes jeg. Noget af det vigtigste i livet, må være at stoppe op og spørge sig selv; hallo, hvor er du på vej hen og – HVORFOR?

Den anden dage spurgte jeg en knægt på 7 år, hvorfor han går i skole. Han svarede: for at kunne få arbejde og betale husleje. Okay? Det var da godt nok det mest kedelige livsperspektiv, jeg overhovedet kunne forestille mig. Jeg ser skrækscenariet for mig: En nation fuld af mennesker der slæber sig af sted på arbejde hver dag, for at kunne købe ind i store indkøbscentre og sparre sammen til diverse tryghedspakker indenfor livsforsikring, uden anden mening i livet. Med sløvede sanser og halvt lukkede øjne gentager de dagens rutiner med en ligegyldighed, der gør livet ligeså mekanisk som urets tikken. Hjælp, scary shit!

 

Hvorfor dit og hvorfor dat?

Jeg synes hermed, at alle skolelærere bør tage spørge-Jørgen-kasketten på, og spørge deres elever, hvorfor de laver det de laver. Hvorfor laver du matematik? Hvorfor skriver du stil? Hvorfor går du til klaver? Hvorfor leger du med ham og ikke med hende? På den måde øver ungerne sig i at stille spørgsmålstegn ved alle de grundlæggende ting i livet, de lærer at tage person stilling til, hvad de foretager sig – og hvorfor de ikke bare laver noget helt andet. Forhåbentlig vil lærer og elever få sig nogle gode snakke om meningsfuldhed, meningsløshed, om blind tro på systemer, om alternative indlæringsmuligheder, om livsværdier, og jeg ku’ blive ved. Og nå, ja, så synes jeg, at hver gang et barn bliver spurgt, hvorfor han laver, dét han nu laver, og han svarer med et: Fordi jeg har lyst! Så skal han have et 12 tal. For så har han fat i den lange ende!

 

Hvorfor stopper du ikke med at løbe?

Som mennesker, bør vi stille spørgsmålstegn ved vores handlinger. Det er godt at lære. Når jeg ser mig omkring blandt venner og bekendte, kan jeg ind i mellem få lyst til at råbe det store gode gamle spørgsmål: WHY? Hvorfor tror du, at den eneste lykke er at få et barn (når du ikke har nogen kæreste og har rundet de fyrre), hvorfor finder du ikke en anden vej til glæde? Hvorfor bliver du ved at tro, at du vil blive gladere af endnu mere arbejdssucces (når du allerede har opnået store ting uden at humøret steg, og når din familie så tydeligt savner dig)? Hvorfor er det, at du skal træne 10 timer om ugen (når du allerede er slank og muskuløs, men hader dit arbejde og det sted du bor), hvorfor stopper du ikke med at løbe væk? Jo. Vi kender det alle sammen, at vi stormer af sted og glemmer at tænke dybere over hvorfor vi overhovedet gør det, vi gør. Og vi kender også svar, der lyder sådan her: For sådan gør man jo, for sådan gør de andre, og sådan er det bare … Ups, du er dumpet. Forkert svar. Kom igen!!

 

Lyst og glæde

Lad os snakke med vores børn om mening. Om alle de muligheder, vi har som mennesker, for at tænke og gøre ting på nye måder, fuld af kreativitet, fantasi, virketrang og lyst. Livet er et vildt eventyr, som skal opleves med åbne øjne! Som skal opfindes og mærkes hver dag! Som kræver opmærksomhed, spørgsmålstegn og interesse, for at vi ikke kører ind på fastlåste kedelige veje. Lad os spørge os selv og hinanden, sødt og kærligt; hvorfor gør du egentlig dét, du gør? Og lad os håbe, at svaret er: Fordi jeg har lyst! Fordi jeg virkelig elsker og nyder, det jeg gør!

 

“Tro ikke på, at ‘sådan noget kan man ikke’.

Stol på, at dine drifter er noget værdifuldt.
Ryd dig en plads i samfundet, hvor du helt kan være dig selv.
Og bliv også derigennem noget, for dem du holder af.
Tør du ikke?
Jo du gør.
Hvis du tør slippe den sløvhed, som gør livet ligeså mekanisk som urets tikken