Stop det meningsløse hamsterhjul og spørg dig selv: Hvorfor!

Vi stiller for lidt spørgsmålstegn ved tingene, synes jeg.

Noget af det vigtigste i livet, må være at stoppe op og spørge sig selv; hallo, hvor er du på vej hen og – HVORFOR?

Vi har så utrolig travlt, men hvad er det egentlig, vi skal nå? Hvorfor halser vi afsted? Hvorfor lærer vi vores børn, at de skal tilpasse sig og gøre det forventelige? Hvorfor ikke vise dem, at man kan stoppe op?

Ja, ja – det er da fedt nok, hvis vi finder mening i hverdagen, men noglegange gør vi bare ting, fordi det ‘burde’ vi.

Test: Hvilket parforholdstype er/var du i?

Tryghed og andre nervepiller

Vi er i fare for at være en nation fuld af mennesker der slæber sig af sted på arbejde hver dag, for at kunne købe ind i store indkøbscentre og spare sammen til diverse tryghedspakker indenfor livsforsikring, uden anden mening i livet.

Det er som om, vi lever i dag for at kunne leve i morgen. Vi skal bare igennem året – og glæder os til sommerferien, eller om fem år …

Med sløvede sanser og halvt lukkede øjne gentager vi dagens rutiner med en ligegyldighed, der gør livet ligeså mekanisk som urets tikken. Men hey, vi er i live lige nu!

Tør du stoppe op og mærke efter?

Gratis lydbog: Jens og kærligheden

Stil spørgsmålstegn tidligt

Men det er svært at bryde med en hel kultur. Det er jo sådan, vi altid har levet.

Måske vi burde starte tidligere med at stille spørgsmål?

Alle skolelærere bør tage spørge-Jørgen-kasketten på, og spørge deres elever, hvorfor de laver det, de laver.

  • Hvorfor laver du matematik?
  • Hvorfor skriver du stil?
  • Hvorfor går du til klaver?
  • Hvorfor leger du med ham og ikke med hende?

På den måde øver ungerne sig i at stille spørgsmålstegn ved alle de grundlæggende ting i livet, de lærer at tage person stilling til, hvad de foretager sig – og hvorfor de ikke bare laver noget helt andet.

Forhåbentlig vil lærer og elever få sig nogle gode snakke om meningsfuldhed, meningsløshed, om blind tro på systemer, om alternative indlæringsmuligheder, om livsværdier, og jeg ku’ blive ved.

Forældre – der tør mærke efter?

Og forældre skal selvfølgelig også have de her samtaler. Det oplever jeg, at mange er gode til. På det teoretiske plan.

De stiller spørgsmål til børnenes hverdag og holder øje med intra helt ned til vuggestueplan (Famly) og holder øje med barnets ‘alderstilsvarende færdigheder og trivsel’. Velkommen til hamsterhjul og social tilpasning i knæhøjde.

Og så taler de rigtig meget om, hvad man må og ikke må og hvordan man bør opføre sig, men … børn gør som bekendt det, de ser, ikke det, de får at vide.

Hvad SER børnene?

  • Ser de voksne, der er til stede i deres liv?
  • Ser de voksne kigger op fra mobilen og deres Outlook kalender?
  • Ser de voksne, der nyder deres liv?
  • Ser de voksne der tør at stoppe op og mærke efter, hvorfor de lever, som de gør?
  • Ser de voksne, der kigger på, hvordan de behandler sig selv – og kan blive gladere i hverdagen?

For, ja, så synes jeg, at hver gang et barn bliver spurgt, hvorfor han laver, dét han nu laver, og han svarer med et: Fordi jeg har lyst!

Så skal han have et 12 tal. For så har han fat i den lange ende!

Drømmen om det perfekte glansbillede

Stop med at løbe!

Som mennesker, bør vi stille spørgsmålstegn ved vores handlinger. Det er godt at lære.

Når jeg ser mig omkring blandt venner og bekendte, kan jeg ind i mellem få lyst til at råbe det store gode gamle spørgsmål: HVORFOR?

Hvorfor tror du, at den eneste lykke er at få et barn (når du ikke har nogen kæreste og har rundet de fyrre), hvorfor finder du ikke en anden vej til glæde?

Hvorfor bliver du ved at tro, at du vil blive gladere af endnu mere arbejdssucces (når du allerede har opnået store ting uden at humøret steg, og når din familie så tydeligt savner dig)?

Hvorfor er det, at du skal træne 10 timer om ugen (når du allerede er slank og muskuløs, men hader dit arbejde og det sted du bor), hvorfor stopper du ikke med at løbe væk?

Jo. Vi kender det alle sammen, at vi stormer af sted og glemmer at tænke dybere over hvorfor vi overhovedet gør det, vi gør. Og vi kender også svar, der lyder sådan her: For sådan gør man jo, for sådan gør de andre, og sådan er det bare … Ups, du er dumpet. Forkert svar. Kom igen!!

Skilsmisse? Tillykke det bliver forår igen

Lad lysten være dit kompas

Lad os snakke med vores børn om mening. Om alle de muligheder, vi har som mennesker, for at tænke og gøre ting på nye måder, fuld af kreativitet, fantasi, virketrang og lyst.

Livet er et vildt eventyr, som skal opleves med åbne øjne! Som skal opfindes og mærkes hver dag! Som kræver opmærksomhed, spørgsmålstegn og interesse, for at vi ikke kører ind på fastlåste kedelige veje.

Lad os spørge os selv og hinanden, sødt og kærligt; hvorfor gør du egentlig dét, du gør? Og lad os håbe, at svaret er:

Fordi jeg har lyst! Fordi jeg virkelig elsker og nyder, det jeg gør!