Vi skal turde blotte os

Det vigtigste i et forhold er intimiteten, og her mener jeg ikke bare sex og nøgenhed, men den følelsesmæssige intimitet. At åbne sig for hinanden, vise sårbarhed og sarte følelser.

Intimitet er fundamentet for kærligheden. Dét fundament, som kærlighedens hus står på.

Intimitet er ikke bare at have et intimt forhold til hinanden, sex, men at vi kan være intime sammen og blotte os selv og afsløre sarte sider, for den vi elsker. Gensidigt.

I et intimt forhold viser vi ikke bare facaden, smilet, humoren, succesen, musklerne …

Nej, vi har et møde hvor vi mærker det hele, vi bliver set, vi bliver set helt derinde i krogene hvor vi selv har lidt svært ved at være, gensidigt, vi kaster lys over vores indre hemmeligheder, og ud af dette møde opstår intimiteten. Samhørigheden. Ømheden. Kærligheden.

Noget på spil

Det er spøjst, men somme tider har lettere ved at røbe vores indre hemmeligheder og skæve sider til fremmede, fremfor til vores partner.

Det er lettere at være helt åben og sårbar med én vi lige møder (øjeblikket skal selvfølgelig lige være til det), end med vores trofaste partner, som vi har et intimitetsforhold til.

Hvorfor?

Fordi, hvis vi afslører vores hemmeligheder og skæve sider til personen vi elsker, så kan vi frygte, at der er en risiko for at personen løber skrigende væk. Og vi mister kærligheden.

Når vi elsker en person, er der meget på spil, og det kan få os til at holde svaghederne hemmeligt og tæt på kroppen.

Hvorimod vi kan møde en venindes veninde til et arrangement og krænge hele vores hjerte ud, og røbe alle de små sårbare hemmeligheder.

For vi har intet at miste.

Lad det gro

Det tager tid at opbygge intimitet.

Intimitet er fundamentet for kærlighed, men jo mere vi føler os afhængig at et andet menneske, jo mere er der på spil, og det kan få os til at holde igen med … intimiteten.

Vi tør pludselig ikke blotlægge os og vise vores sårede følelser, vi tør ikke være ærlige om vores behov og længsel efter ømhed, ja måske går vi ligefrem til andre med følelserne og tankerne og behovene.

Og det er jo faktisk synd for parforholdet, for det er jo dér, vi gerne vil have at kærligheden skal gro.

Det er trist at se at intimiteten forsvinder fra et ellers smukt forhold. Det er som at opleve at forholdet går fra varmt til koldt.

Når intimiteten forsvinder, lukker hjerterne sig i.

Læs også: I vores parforhold bruger vi sexlivet som vidnesbyrd på kærligheden

For at bevare kærligheden, varmen, ømheden, må vi tage ansvaret for at nedbryde de mure og forhindringer, der bremser intimiteten.

Vi har ansvar for at bryde igennem med intimitet, så vi ikke mister den, og det er både i parforhold og venskaber og familierelationer, vi må kæmpe for at bevare ærligheden og sårbarheden. 

Det er intimiteten der binder os mennesker sammen.

KOM TIL PREMIERE PÅ JAKOB OLRIKS NYE FOREDRAG I AARHUS

-MED VELKOMSTDRIK & BOGSIGNERING