Alder er ingen hindring 

Vi lever længere og får dermed også flere år til at forbedre og udvikle vores sex- og kærlighedsliv. Der er nemlig stadig plads til forandring, også når vi er i pensionsalderen.

Folk på min alder, midt i 40’erne, får ofte stress ved tanken om det, de skal nå, inden de bliver for gamle.

I virkeligheden melder de første stresssymptomer sig ofte allerede, når de er midt i 30’erne, og får en følelse af, at deres sex- og kærlighedsliv er slut lige om lidt, så de må give den fuld gas for ikke at dø nysgerrige.

Bliver de skilt, bryder panikken for alvor ud. Desperate kaster de sig ud i et hektisk datingliv for at nå at møde den eneste ene eller i det mindste opleve endnu en stor forelskelse.

Ingen af dem har nemlig fantasi til at forestille sig, at der stadig er gang i den under dynerne, når de har passeret pensionsalderen.

Til dem har jeg et opløftende budskab: Tag det roligt, der er tid nok!

Det bliver jeg hele tiden mindet om. Ikke mindst af min egen mor, der er 73, utrættelig går på dates med nye mænd og overrasker mig ved at sende postkort fra ferier, hvor hun er sammen med en, hun mødte for nylig.

En god reminder var også mit foredrag for nylig, for en flok pensionister på en højskole.

De havde bedt mig give råd til, hvordan de kan få mere og bedre sex.

Da jeg kiggede ud over mit publikum, overvejede jeg at skrue ned for de erotiske forventninger og frække opfordringer for ikke at såre nogen.

Men det droppede jeg hurtigt, for der var med det samme en spørgelyst og erotisk glød fuldt på højde med den, jeg møder i yngre forsamlinger.

Egentlig ret fedt at vide, nu da det tegner til, at så mange af os bliver mellem 90 og hundrede år.

Ikke alene giver det os 20-30 år mere til at lede efter den store kærlighed i, vi har også mulighed for i ro og mag at eksperimentere i bevidsthed om, at der er tid nok til at søge mod nye kyster, hvis vi begynder at kede os.

På nogle måder virker det på mig, som om der er en endnu større frigjorthed i den ældre aldersgruppe

Måske fordi man i den alder ikke længere er underlagt de traditionelle normer om, hvad der er sexet.

For eksempel spiller saftspændte bryster nok ikke så stor en rolle længere for at kunne udfolde sig seksuelt og have et muntert kærlighedsliv.  

Jeg kom til at tænke på engang, jeg blev inviteret til at holde et foredrag på et fint slot, hvor publikum også alle var over 60 og så lidt satte ud.

Jeg tænkte: Det bliver en hård aften, der skal arbejdes for sagen. Og så viste det sig at være en swingergruppe, jeg stod overfor.

Læs også: Hvad vil du med livet? Få en retning 

Arrangøren, en nydelig kvinde i pepitaternet spadseredragt, var meget snakkelysten. Hun inviterede mig til at blive og røbede, at der altid til arrangementerne var inviteret dobbelt så mange mænd som kvinder.

”For mændene kan ikke så meget mere i vores alder, så vi kvinder skal have dobbelt så mange til rådighed.”

Breaking news for mig!

Jeg skyndte mig at fortælle det til mine unge veninder, der tit klager over at være dobbelt så mange kvinder som mænd til de arrangementer, de kommer til.

Det vender åbenbart, når vi når til den anden halvdel af livet.

I det hele taget kan det naturligvis være nødvendigt at tænke nyt.

Den bowle med spørgsmål, jeg blev præsenteret for på højskolen, viste, at der stadig er en stor lyst til at forelske sig og få rutchebaneture og flyve til månen og tilbage igen, men samtidig også de samme spekulationer om, hvordan man kan leve op til den andens forventninger.

Lyt til podcast ‘Jakobs Sofa’ – “Det værste er at blive forladt”

Hvad gør man for eksempel, hvis man ikke længere har det store rejsningspotentiale, eller hvis konditionen ikke rækker til de akrobatiske stillinger, man ellers var tilhænger af.

Især mændene føler sig tydeligvis fanget i et præstationsræs, de ikke længere kan følge med i.

Her anbefaler jeg varmt at udvikle andre kompetencer, der kan få kvinderne til at hvine af fryd.

Erotik er så meget andet end et lem, der skal op at stå. Alle kan med fordel fokusere på sanseligheden og selve det at være til stede med hinanden.

I det hele taget er der et stort håb i at vide, at der bliver ved med at være nye muligheder.

Vi fødes som erotiske væsner, og det følger os hele livet

Det er ikke sådan at vi bare lander på en hylde i puberteten og skal blive der resten af vores dage.

Vores tilværelse bliver mere spændende, hvis vi konstant er i udvikling, også når det gælder kærligheden.

Det kan godt være, du lige nu synes, det er rart med et monogamt forhold med missionærsex og et stearinlys ved siden af sengen.

Men hvis du åbner dig op for, at der seksuelt ikke findes noget, der er mere ”rigtigt” end andet, vil du måske senere i livet finde dig selv hængende på et kors med hovedet nedad og et stearinlys i bagdelen i stedet for.

Vil du høre mekurser med Jakob Olrik