Alder er ingen hindring
Alder er ingen hindring
Jakob Olrik Jakob Olrik · 5 minutters læsning

Alder er ingen hindring 

Vi lever længere og får dermed også flere år til at forbedre og udvikle vores sex- og kærlighedsliv. Der er nemlig stadig plads til forandring, også når vi er i pensionsalderen.

Folk på min alder, midt i 40’erne, får ofte stress ved tanken om det, de skal nå, inden de bliver for gamle.

I virkeligheden melder de første stresssymptomer sig ofte allerede, når de er midt i 30’erne, og får en følelse af, at deres sex- og kærlighedsliv er slut lige om lidt, så de må give den fuld gas for ikke at dø nysgerrige.

Bliver de skilt, bryder panikken for alvor ud. Desperate kaster de sig ud i et hektisk datingliv for at nå at møde den eneste ene eller i det mindste opleve endnu en stor forelskelse.

Ingen af dem har nemlig fantasi til at forestille sig, at der stadig er gang i den under dynerne, når de har passeret pensionsalderen.

Til dem har jeg et opløftende budskab: Tag det roligt, der er tid nok!

Det bliver jeg hele tiden mindet om. Ikke mindst af min egen mor, der er 73, utrættelig går på dates med nye mænd og overrasker mig ved at sende postkort fra ferier, hvor hun er sammen med en, hun mødte for nylig.

En god reminder var også mit foredrag for nylig, for en flok pensionister på en højskole.

De havde bedt mig give råd til, hvordan de kan få mere og bedre sex.

Da jeg kiggede ud over mit publikum, overvejede jeg at skrue ned for de erotiske forventninger og frække opfordringer for ikke at såre nogen.

Men det droppede jeg hurtigt, for der var med det samme en spørgelyst og erotisk glød fuldt på højde med den, jeg møder i yngre forsamlinger.

Egentlig ret fedt at vide, nu da det tegner til, at så mange af os bliver mellem 90 og hundrede år.

Ikke alene giver det os 20-30 år mere til at lede efter den store kærlighed i, vi har også mulighed for i ro og mag at eksperimentere i bevidsthed om, at der er tid nok til at søge mod nye kyster, hvis vi begynder at kede os.

På nogle måder virker det på mig, som om der er en endnu større frigjorthed i den ældre aldersgruppe

Måske fordi man i den alder ikke længere er underlagt de traditionelle normer om, hvad der er sexet.

For eksempel spiller saftspændte bryster nok ikke så stor en rolle længere for at kunne udfolde sig seksuelt og have et muntert kærlighedsliv.  

Jeg kom til at tænke på engang, jeg blev inviteret til at holde et foredrag på et fint slot, hvor publikum også alle var over 60 og så lidt satte ud.

Jeg tænkte: Det bliver en hård aften, der skal arbejdes for sagen. Og så viste det sig at være en swingergruppe, jeg stod overfor.

Arrangøren, en nydelig kvinde i pepitaternet spadseredragt, var meget snakkelysten. Hun inviterede mig til at blive og røbede, at der altid til arrangementerne var inviteret dobbelt så mange mænd som kvinder.

”For mændene kan ikke så meget mere i vores alder, så vi kvinder skal have dobbelt så mange til rådighed.”

Breaking news for mig!

Jeg skyndte mig at fortælle det til mine unge veninder, der tit klager over at være dobbelt så mange kvinder som mænd til de arrangementer, de kommer til.

Det vender åbenbart, når vi når til den anden halvdel af livet.

I det hele taget kan det naturligvis være nødvendigt at tænke nyt.

Den bowle med spørgsmål, jeg blev præsenteret for på højskolen, viste, at der stadig er en stor lyst til at forelske sig og få rutchebaneture og flyve til månen og tilbage igen, men samtidig også de samme spekulationer om, hvordan man kan leve op til den andens forventninger.

Hvad gør man for eksempel, hvis man ikke længere har det store rejsningspotentiale, eller hvis konditionen ikke rækker til de akrobatiske stillinger, man ellers var tilhænger af.

Især mændene føler sig tydeligvis fanget i et præstationsræs, de ikke længere kan følge med i.

Her anbefaler jeg varmt at udvikle andre kompetencer, der kan få kvinderne til at hvine af fryd.

Erotik er så meget andet end et lem, der skal op at stå. Alle kan med fordel fokusere på sanseligheden og selve det at være til stede med hinanden.

I det hele taget er der et stort håb i at vide, at der bliver ved med at være nye muligheder.

Vi fødes som erotiske væsner, og det følger os hele livet

Det er ikke sådan at vi bare lander på en hylde i puberteten og skal blive der resten af vores dage.

Vores tilværelse bliver mere spændende, hvis vi konstant er i udvikling, også når det gælder kærligheden.

Det kan godt være, du lige nu synes, det er rart med et monogamt forhold med missionærsex og et stearinlys ved siden af sengen.

Men hvis du åbner dig op for, at der seksuelt ikke findes noget, der er mere ”rigtigt” end andet, vil du måske senere i livet finde dig selv hængende på et kors med hovedet nedad og et stearinlys i bagdelen i stedet for.

Andre læste også

Kan man elske sit barn for højt? Nej, Aldrig! Men man kan elske sit barn på en måde, der gør, at aldrig bliver modne voksne. Alle kender vi kvinder, der elsker deres sønner over alt på jorden. Det kan være smukt at være vidne til denne moderkærlighed. Mødre der ser deres sønner som guder, der umuligt kan gøre noget galt, og som de villigt står på pinde for, kan gøre dem en bjørnetjeneste.

Det er i stillingerne, vi virkelig udtrykker vores seksualitet. Stillinger er vores seksuelle kropssprog. Og det er utrolig vigtigt, at vi lærer at tale kropssprog, når vi har sex. At vi kan læse og kommunikere med hinanden. Helt simpelt ved mænd udemærket, at stikker kvinden røven struttende og indbydende i vejret, betyder det, at hun gerne vil have sex. Gerne vil penetreres.

Alt bliver godt, når du møder drømmemanden. Ikke? Så bliver dine behov opfyldt. Han er rig, sund, rejser meget, forstående og morsom. Hov stop – kan du mon indfri nogle af dine længsler selv? Ja da. Start i dag.

Børn og unge i dag skal blive til noget, de skal klare sig godt og blive til superborgere med stor nytteværdi for vores land. Jo, vi ligger i hård konkurrence med Kina om hvilke børn, der klarer sig bedst i skolen. Så vi justerer på skolereformen og strammer op, for der skal dæleme fyldes ressourcer på vores unger. De skal lære flere sprog, mere matematik, mere samfundsorientering og så videre og så videre.

Morteren, Helikopteren og Jordskælvet Morteren går ud på, at du maser dig ind i kvinden – og du bliver hele tiden ved med at presse dig ind. Ikke noget frem og tilbage, bare mase og presse. Det kan hun rigtig godt lide, fordi du på den måde fylder hende ud!

Dramaet giver hjertebanken, tænderne skærer sig mod hinanden, tankerne er ikke til at stoppe, hovedet analyserer og udtænker langtude teorier. Det larmer. Ustyrlige, højtråbende tanker, gerne flere ad gangen, som et barn der råber og skriger og klasker hænderne mod gulvet i supermarkedet. Du kan pludselig ikke huske, hvad du holder af, og hvorfor det overhovedet er rart at være dig.

Snart får ”Fifty Shades of Grey- Ikke flere hemmeligheder”, den sidste i trilogien, premiere. Personligt er jeg blevet ringet op af de første 50 journalister, der vil høre om blid rigmands-S/M stadig er en tendens. Og så vil de høre, om vi kan bruge ham mr. Grey til at forstå kvinder bedre.

Der er godt nok ved at ske et skred i vores syn på sex. Der bliver solgt eksplosivt mange præstationsfremmende midler til unge mænd under 40 år, vi snakker millioner af viagra-lignende piller. Og de bliver udskrevet på recepter fra læger. Og selvfølgelig også bare købt illegalt på nettet. Og det er da fint, at man har opfundet en pille til mænd med sygdomme, der gør, at de ikke kan gennemføre et samleje. Men hvis den medicin pludselig bliver en del af den danske mands vitaminpilleindtagelse, så er vi jo ude i at en stiv pik i dag edderhyleme skal være en STIV pik!

Forelskelse gør mærkelig ting ved en. Det ene øjeblik er jeg nede, det andet oppe. Jeg har oplevet så meget, at jeg ind imellem bliver bange for, hvad der vil afsløre sig i mit nye forhold hen ad vejen. Lige så mange skønne oplevelser med kærligheden, jeg har med mig fra fortiden, lige så meget lort er der også i min bagage.

Endnu engang har modebranchen chokeret og skabt røre. Jo tak, hvem har ikke set billedet af den underernærede unge model, de bragte i magasinet Cover fornyligt? Forståeligt nok satte billedet gryderne i kog, folk hidsede sig op på de sociale medier og mente at kz-looket ikke er til gavn for alle de unge piger, der lader sig påvirke af moden. Og jeg giver dem ret. Det er sørme da ikke særligt flatterende, smukt eller elegant at fremstille en ung model på den måde i tøjreklamerne.

Jakob Olrik
Jakob Olrik

Jakob Olrik giver håndgribelige værktøjer til selvudvikling og et fuldtonet kærlighedsliv. Hans studier i filosofi, psykologi og sexologi har inspireret og hjulpet tusinder af mennesker. Gå på opdagelse i Jakobs bøger, foredrag og kurser og få kærligheden til at gro. Kærlighed er en musklen du kan træne, sæt igang!

Læs mere om Jakob Olrik
Kurser Bøger OnLive Coaching Uddannelse Billetter Blog Om Jakob Kontakt
Din shoppingbag
1
Online Kursus
Date med Hjertet
kr. 349,- Øjeblikkelig adgang
Log ind