5 ting I kan starte med at gøre, når lysten kniber i parforholdet
5 ting I kan starte med at gøre, når lysten kniber i parforholdet
Jakob Olrik Jakob Olrik · 5 minutters læsning

Kender du det med, at du elsker din mand, men du har ikke rigtig lyst til sex … længere?

Rigtig mange, der lever i lange parforhold, kommer ud for perioder, hvor lysten til sex er lidt svær at få øje på. Det kan der være mange grunde til. Det kan handle om energi, livsomstændigheder, pres på arbejdet, sorg eller andre ting.

Her er 5 bud på, hvordan I får skabt mere lyst imellem jer:

1. Jeres sidste aften og nat – et tankeeksperiment

Forestil dig en vilkårlig aften, at dette er den sidste aften og nat, du har med din mand. Du behøver ikke at fortælle ham om dit tankeeksperiment.

Men hav følelsen inde i dig. På den måde kan du snyde din hjerne. Læg mærke til, hvad der kommer op, når I er sammen. Måske du lægger mærke til detaljer ved ham og jeres samliv, du havde glemt.

Mon du får lyst til at kysse og nusse ham, når du ved, at I ikke skal se hinanden igen? Det kan også være, at du bliver ked af det.

Uanset hvilke følelser, der kommer op, så undersøg dem. Man kan let komme til at tage hinanden for givet i et parforhold, og denne øvelse kan hjælpe med at komme tilbage til nærværet.

2. Giv hinanden mere plads

I et parforhold kommer vi nogle gange til at leve parallelle liv, selvom vi bor under samme tag. Især hvis begge har travle jobs og måske unger og fritidsinteresser.

Samlivet går hen og bliver en praktisk foranstaltning, hvor det eneste I foretager sig sammen nærmest er at koordinere og fordele arbejdsopgaver.

Hvor sms´erne før havde frække og kærlige undertoner, handler de nu om, hvem der køber hakkebøf og toiletpapir med hjem. Her kan det faktisk være sundt at give hinanden og hverdagen en lille pause.

Måske du kan rejse bort en uge eller gå ud en aften. Det kan give ny energi til jeres forhold, hvis I får lov til at savne hinanden.

Måske får du bagefter sommerfugle i maven ved tanken om at skulle se ham igen.

Skal du derimod samle energi til gensynet efter lidt tid hver for sig, kan det også være interessant at notere sig.

3. Tag ansvar for din egen glæde

Der er en tendens til, at vi forlanger alt for meget af vores partner.

Vedkommende skal gøre dig lykkelig og tage ansvaret for, at du er tilfreds i dit liv.

Er du ikke det, så er det hans skyld. Det er meget at lægge over på et andet menneske. Det er også dejligt, hvis man som par kan inspirere hinanden, i stedet for at prøve på at redde og opfylde hinanden.

Så prøv at finde ud af, hvad du har brug for mere eller mindre af i dit liv for at være glad og at have mere overskud.

Det kan være, at du savner at svømme, gå til gospel eller tage nogle dage på festival. Mærk efter og handl på det.

Ellers kan lidenskaben drukne i skuffelsen og bitterheden over, at dit liv ikke er blevet, som du drømte om.

4. Gør noget nyt

Han ved lige, hvad han skal gøre for at få dig til at komme … og omvendt. Der er næsten gået rutine i noget smukt. Hvis det er blevet lidt kedeligt i sengen, så prøv at gøre noget nyt sammen.

Måske I skal skifte dobbeltsengen ud med mælkebøttemarken bag moster Bentes sommerhus?

Det kan også være, at I skal prøve en ny stilling eller udleve en fantasi. Det er sjovt at overraske sig selv og hinanden.

Nogle gange skal der ikke mere til end et erotisk eventyr til for at få gnisterne til at knitre igen.  

5. Gå på opdagelsesrejse i hinanden

Da I mødte hinanden, var I helt vilde efter at lære hinanden bedre at kende.

I snakkede hele natten og udforskede hinandens kroppe. Nu føler I, at I ved, hvad den anden vil sige, før han overhovedet åbner munden … eller bukserne.

Det er blevet lidt kedeligt og forudsigeligt. Men måske tager du fejl. Gå på opdagelsesrejse I hinanden.

Smid charter-indstillingen ud, tag rygsækken på og find ud af, hvilke kroge I endnu ikke har besøgt.

Vær nysgerrig og lær hinanden at kende igen.

Andre læste også

Instedet: Det er her, de kreative og de kloge kommer. Og her er der også en dresscode. For tiden meget gerne stramme jeans, Converse-sko og T-shirt med et interessant print for mændenes vedkommende.

Sexolog Jakob Olrik guider dig til, hvad du kan gøre, for at få din partner med på en trekant. Sørg for at det bliver en god oplevelse, der styrker jeres forhold og sexliv fremfor at fjerne jer fra hinanden.

Den kolde luft, der slog imod hende, føltes befriende. Hånd i hånd løb de gennem nedfaldende blade og grene om i haven, som han åbenbart kendte som sin egen bukselomme. Han førte hende hen i en mørk krog, stoppede op og strøg spindelvæv væk fra hendes ansigt. Forpustet af spænding og forventning tog han fat i hende og holdt hende hårdt op mod muren. Som om det var en ordre, og han ikke ville acceptere, at hun gjorde mod­stand. Murstenene var kolde mod hendes ryg, men hun lod sig ikke mærke med det. Hans hænder kørte op og ned ad hendes krop. I lyset fra månen kunne hun se, at hans blik var sløret af drifter. Med ét greb han endnu hårdere om hendes håndled, og hans brystkasse masede sig ind i hendes.

Forelskelse gør mærkelig ting ved en. Det ene øjeblik er jeg nede, det andet oppe. Jeg har oplevet så meget, at jeg ind imellem bliver bange for, hvad der vil afsløre sig i mit nye forhold hen ad vejen. Lige så mange skønne oplevelser med kærligheden, jeg har med mig fra fortiden, lige så meget lort er der også i min bagage.

Mænd er knaldhamrende dobbeltmoralske, når det kommer til utroskab. I bund og grund ser vi det som lidt af en bedrift. For mig at se, er der to klassiske grunde til at være utro for en mand. Grund nummer et: Knas i mandigheden.

Mors dreng! Er din mand mors lille dreng? Dette er en typisk kærlighedsneurose, en del mænd lider af. Bliver han sur og manipulerende når han ikke får sin vilje?

Jakob er på bar med sin ven Michael, og pludselig dukker Dorte op. De har ikke set hinanden siden den der nat for nogle måneder siden, og alligevel kalder hun sig Jakobs elskede. Læs føljetonen fra det virkelige liv.

Vi gentager ofte de samme kærlighedskatastrofer, med nye partnere. En morgen vågner du op ved siden af en ny kæreste, som du i starten er dybt forelsket i, men som du nu opdager, ligner den gamle i uhyggelig grad. Her giver Jakob Olrik et bud på, hvad der skal til for at komme fri af de destruktive mønstre.

Hvis der er noget, vi alle sammen kan være enige om, så er det, at det ikke må være særlig sjovt at være misbruger, altså spritterbums eller junkie. De stakler er åbenlys svage, hænger ud på bænke ved stationer eller indkøbscentre, er ødelagte og har det tydeligvis skidt med deres misbrug. Men det lille hygge-misbrug, altså det misbrug der ikke er til at se, lugte, genkende, det lever i bedste velgående og er næsten beundringsværdigt, for vi lever i en tid der hylder, at vi løber væk fra os selv.

Forelskelse gør mærkelig ting ved en. Det ene øjeblik er jeg nede, det andet oppe. Jeg har oplevet så meget, at jeg ind imellem bliver bange for, hvad der vil afsløre sig i mit nye forhold hen ad vejen. Lige så mange skønne oplevelser med kærligheden, jeg har med mig fra fortiden, lige så meget lort er der også i min bagage.

Jakob Olrik
Jakob Olrik

Jakob Olrik giver håndgribelige værktøjer til selvudvikling og et fuldtonet kærlighedsliv. Hans studier i filosofi, psykologi og sexologi har inspireret og hjulpet tusinder af mennesker. Gå på opdagelse i Jakobs bøger, foredrag og kurser og få kærligheden til at gro. Kærlighed er en musklen du kan træne, sæt igang!

Læs mere om Jakob Olrik
Kurser Bøger OnLive Coaching Uddannelse Billetter Blog Om Jakob Kontakt
Din shoppingbag
1
Online Kursus
Date med Hjertet
kr. 349,- Øjeblikkelig adgang
Log ind